Index Vakbarát Hírportál

Überpara időjárás köszöntött ránk

2016. június 24., péntek 11:33 | aznap frissítve

UV-para

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a napokban mérhető extrém UV-B sugárzásra hívja fel a figyelmet.

Pénteken is nagyon erős lesz a sugárzás, de szombaton (2016. június 25.) a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.5-es (extrém) UV-B sugárzás miatt adtak ki figyelmeztetést.

Kérik, fokozottan védekezzenek a leégés ellen, napközben 11:00 és 15:00 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap és fényvédő krém használata javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. (A bőrpír olyan bőrreakció, égés, ami 24 óra múlva is jól látható.)

A várható UV-B értékek területi eloszlását itt követheti nyomon.

Hőségpara

Az OMSZ péntekre és szombatra szinte az egész országra másodfokú riasztást adott ki a hőség miatt.

A napi középhőmérséklet az ország nagy részén 27, 28 fok körül alakul, ez nagyon magas. A narancssárgával jelölt (másodfokú figyelmeztetés) helyeken 27 fok feletti középhőmérséklet várható.

A hőség mellett nyári zivatarokra is számíthatunk, kialakulásukra pénteken az északi, északnyugati országrészben, szombaton kiemelten az Alpokalján, délnyugati határvidéken, illetve az Északi-középhegységben, Alföldön van nagyobb esély. A zivatarok centrumában rövid idő alatt 20-30 mm csapadék, jégeső, illetve egy-egy helyen 70-80 km/h-t meghaladó szélroham előfordulhat.

Pénteken a hőmérséklet délután 32 és 36, késő este 21, 28 fok között várható. Szombaton már megélénkül a déli szél, de a forróság marad. 

Vasárnap este néhány fokos lehűlést hozó hidegfront jön. 

Ózonpara

Az ÁNTSZ szerint több település kifogásolt a levegő minősége Magyarországon. 

Az ózonterhelés hat településen haladta az egészségügyi határértéket csütörtökön: Hernádszurdok, Oszlár, Eger, Mosonmagyaróvár, Szombathely és Tököl levegő-egészségügyi helyzete kifogásolt minősítést kapott.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a meteorológiai előrejelzés és a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján pénteken is a határértéket meghaladó ózonszennyezettség várható.

Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy az erre érzékenyek délben, délután minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább kora reggel és késő este menjenek ki a levegőre.

Rovatok