Index Vakbarát Hírportál

Már a ligetvédők előtt ott voltak a fecskendők, itt a bizonyíték

2016. július 7., csütörtök 11:12

Márciusban sajtóbejárást tartott a Liget-projekt a bontás előtt álló Hungexpo-épületegyüttesben, azon a helyen, ahol később a bontás ellen tiltakozó ligetvédők is tábort vertek. A 2400 négyzetméteres területet bejárva a vezetők többször is hangsúlyozták, hogy a magára hagyott épületekbe rendszeresen járnak be hajléktalanok és bulizó fiatalok is. Az épület őrzésével megbízott cég munkatársai is elmondták, hogy az épületekben rendszeresen találnak a termekben alkoholos üvegeket, tűket és kábítószer fogyasztásra utaló nyomokat.

Erről a bejárás során mi is meggyőződhettünk, de önöknek is egyértelmű lesz, ha megnézik a márciusban készült képeinket. Több helységben már akkor is tűk voltak szétdobálva, máshol halmokban álltak összehordott holmik, elhagyott ruhák, ételmaradékok és emberi ürülék is. A nyomok valóban arra utaltak, hogy az épületet jóval a ligetvédők előtt is használták mások. (A bejárásról más sajtóorgánum is készített fotókat, itt például a 444 akkori riportját olvashatják.)

Mi következik ebből? Az, hogy ezek alapján esélyes, hogy a drogozásra utaló fecskendőket (beleértve a sterileket is)  nem a ligetvédők használták, ahogy az az elképzelés is alaptalan lehet, hogy a tűket a tüntetők lejáratása céljából a biztonsági őrök rejtették ott el – hiszen azok már korábban is ott voltak.

Bár a rendőrség még csak nem is utalt arra a közleményében, hogy a fecskendőket a tüntetők használták volna, a Városliget körüli felhajtásban a nyilvánosság könnyen összekapcsolhatta azokat a tüntetőkkel. A Fidesz például azt írta közleményében, hogy tisztázzák magukat a ligetvédők.

Eltört az aktivista ujja

A ligetvédők és a biztonsági emberek közötti csatározás nem múlt el sérülések nélkül. A 444 beszámolója szerint az egyik biztonsági őr sisakjával akkorát csapott az ismert aktivista, Gulyás Márton kezére, hogy a férfinak eltört az egyik ujja. Gulyás bal kisujjából levált egy csontdarab, meg is kellett műteni, és dróttal rögzíteni a levált csontdarabot. Ezúttal tényleg, nem úgy, mint amikor egy másik tüntető, Sebestyén Eszter állította, hogy eltörték a kezét. Akkor kiderült, hogy erről szó sem volt

Rovatok