Index Vakbarát Hírportál

Nyilvános vitafórum lehet a Városliget beépítéséről

2016. július 8., péntek 20:24

„Minden olyan gondolatra nyitottak vagyunk, ami a Liget megújítását előreviszi” – közölte Baán László az m1 aktuális csatorna péntek esti műsorában az MTI szerint. Baán azt is elmondta, hogy heteken belül kidolgozzák  a Zöld liget fórumok működési rendjét, ahol konzultálhatnak a budapestiek a Városliget tájépítészeti kérdéseiről, tehát parkosításáról. 

Minderre azután került sor, hogy a múlt héten több demonstrációt is tartottak a ligetvédők: egy aktivista kétszer is felmászott a Közlekedési Múzeum tetejére, miközben  százak tüntettek az épület bontása ellen tiltakozva.  Az aktivistát ráadásul  megütötte a területet védő biztonsági cég egyik embere, amikor másodjára mászott fel az épületre.   Szerdán pedig Városliget Zrt. kezdeményezésére 200 rendőr  telepítette ki  a ligetvédőket a Kertemként ismert volt Hungexpo-pavilonban kialakított kommunájukból. 

Baán ezekre utalva a műsorban elmondta: az erőszakos demonstráció helyett nyílt szakmai vitára van szükség a témában. Ráadásul jövő tavasszal véglegesítik a terveket is. A Városliget megújításáért és az ott felépítendő múzeumi negyedért miniszteri biztosként felelő Baán azt mondta, hogy az ellentábor eddig nem próbált meg velük egyeztetni és sok valótlanságot terjesztett: például azt, hogy lebetonozzák a zöldterületet több helyen, illetve azt, hogy több ezer fát vágnak ki.

Miközben a ligetvédők azt állítják, hogy a területről készült fakataszterben sok növény nem szerepel, továbbá azt kifogásolják, hogy az öreg fák helyett fiatal díszcserjéket ültetnek majd. Véleményük szerint romlani fog a zöldterület minősége.

A miniszteri biztos péntek délelőtt jelentette be, hogy Zöld liget címmel fórumsorozatot indít a Városliget Zrt. A céljuk az, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a Városliget rehabilitációjával és a tervezett fejlesztések kialakításával kapcsolatban.

Ez jelentős változás ahhoz képest, hogy múlt héten a Városliget Zrt. illetékesei még arról beszéltek, hogy a legitim civil szervezetekkel készek egyeztetni és ezt folyamatosan meg is teszik. Valamint szerdán Baán László is arról beszélt, hogy a demonstráció folytatódhat a Városligetben, csak éppen olyan területeken nem, ahol építkeznek vagy bontanak. Tehát, ami zavarja a ligetvédőket.

Rovatok