Index Vakbarát Hírportál

Pesti Imre is kihagyott valamit a vagyonnyilatkozatából

2016. július 12., kedd 08:22

Nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő, hogy haszonélvezeti joga van egy budapesti kertvárosi házban - írja a Direkt36 szerzője a 444-en.

Pesti régóta ezt a házat tünteti fel székhelyként vagy lakhelyként a céges érdekeltségeinél, legutóbb 2016 februárjában tett így, amikor a Hungary Business Kereskedőház felügyelőbizottsági tagja lett. 

Pesti ezt azzal indokolta a Direkt36-nak, hogy 2006-ben még nem kellett nyilatkozni a haszonélvezetről. A vagyonnyilatkozati adatlap azonban 2013 óta kifejezetten felsorolja a haszonélvezetet, mint olyan jogviszonyt, amiről nyilatkozniuk kell képviselőknek. Korábban ez nem volt ennyire egyértelmű, de sem a törvény, sem a vagyonnyilatkozati minta nem mentesítette a képviselőket az ilyen jogviszony bevallásától. A Vagyonkereső adatai alapján ezzel sok képviselő tisztában volt már 2013 előtt is. A Fideszből többek között Papcsák Ferenc, Bencsik János és Mátrai Márta is vallott be nyilatkozatában olyan ingatlant, amelynek haszonélvezői.

Kapcsolódó hír, hogy Szigetvári Viktor vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő ellen a vagyonnyilatkozatában nem szereplő budapesti kertvárosi ház miatt. Az Együtt szerint Pesti Imrének tisztáznia kell, hogy miért hamis már évek óta a vagyonnyilatkozata.

Rovatok