Index Vakbarát Hírportál

Vége a hőségnek, jön a hidegfront

2016. július 13., szerda 09:37

Hőség és heves zivatarok miatt is riasztást adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nap első felében még a hőség lesz a jellemző. Az ország középső és északkeleti tájain elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, mert a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, ugyanakkor a keleti országrészben még melegebbre kell számítani.

Az előrejelzések szerint a délutáni órákban a Nyugat-Dunántúl felől megérkezik a hidegfront, ami estétől akár heves zivatarokkal is járhat. Főként az ország délnyugati és középső részében lehet komolyabb vihar, itt az intenzív záporokból, zivatarokból akár 50 mm-t is meghaladó csapadék hullhat rövid idő alatt. Ráadásként erős szélre és nagy méretű jégre is számítani lehet.

Szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 26-34 fok lehet, estére azonban a zivataros területeken 18-23, máshol 24-30 fokig csökken hőmérséklet. A mostani előrejelzések szerint marad az esős idő a hét másik felében is. Csütörtökön az erősen felhős égből sokfelé várható zápor, zivatar, északnyugaton 20 fok körül alakul a hőmérséklet, délkelet felé haladva azonban megközelíti majd a 30-at is.

Pénteken gyakran lesz erősen felhős az ég, csak rövid napos időszakok valószínűek, szórványosan záporeső is előfordulhat (19-24 fok). Szombaton nyugaton már felszakadozik a felhőzet, de a Dunától keletre még várható eső és szél (19-24 fok). És a vasárnap sem lesz különb, keleten többfelé, máshol elszórtan kell számítani záporra, zivatarra, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20-26 fok körül alakulhat.

Rovatok