Index Vakbarát Hírportál

Tragédiát előztek meg a jegyvizsgálók, kirúgták őket

2016. július 16., szombat 09:37

Két vezető jegyvizsgálót is kirúgott a MÁV, mivel létszámhiány ­miatt nem indították el a vonatot – írja a Blikk.

Mondtam, hogy kolléga nélkül nem vállalom, vegyenek le egy vagont, vagy nem indítom a vonatot. Baleset esetén engem vonnak felelősségre, és a kollektív szerződés sem engedi az ilyet

- mondta Németh Zsolt jegyvizsgáló a lapnak, hozzátéve, hogy őt egy 160 méter hosszú szerelvényen hagyták egyedül, márpedig egyedül nem képes belátni a vonatot az elejétől a végéig. Ha kiadja az engedélyt az indításra, miközben valaki még lekászálódik a csomagokkal a lépcsőn, az utast elsodorhatja a vonat, tragédia történhet.

A férfit egy másik, hasonlóan járt jegyvizsgálóval együtt elküldték a vasúttársaságtól. Bárány Balázs szakszervezeti vezető szerint a cég példát statuált, "ahelyett, hogy bért emelnének, megfélemlítik a dolgozókat".

A MÁV sajtóirodája szerint a jegyvizsgálók súlyosan megszegték kötelezettségüket, veszélyeztették a MÁV-START Zrt. jó hírnevét és érdekeit. Állítják, a vonat szabályosan és biztonságosan közlekedett volna egy fő vezető jegyvizsgálóval is.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a MÁV-nál krónikussá vált a munkaerőhiány, jelenleg 780 állás betöltetlen, többek között jegyvizsgálókat, mozdonyvezetőket, pályamunkásokat és szerelőket keresnek.

Rovatok