Index Vakbarát Hírportál

Lázár L. Simon embereit is kirúgja

2016. július 20., szerda 19:20

Lázár János alig egy hónapja jelentette be egy Kormányinfó közepén, hogy amúgy mellesleg nincs megelégedve L. Simon László munkájával, és barátság ide, barátság oda, mennie kell. Helyére ő maga keres valakit, akit aztán Orbán Viktor fog kinevezni. L. Simon másnap az Indexnek úgy nyilatkozott, a sajtóból tudta meg, hogy menesztik, Lázár előtte egyáltalán nem beszélte meg vele, majd odaszólt egy jó kövéret (volt) miniszterének.

Hvg.hu mai cikkéből kiderült , Sárváry István, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke kedden jelentette be, hogy augusztus 15-tel távozik a Miniszterelnökség háttérintézménye éléről. A lapnak a távozást megerősítette Sárváry, de nyilatkozni nem akart. A lap emlékeztet, Sárváryt egyértelműen L. Simon embereként tartják számon.

A 2014-ben létrehozott Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központnak rövid fennállása ellenére elég sok vezetője volt, a Sárváryt követő igazgató konkrétan a negyedik lesz. A központ első vezetője a Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz közel álló Cselovszki Zoltán volt, de nem húzta sokáig. Hivatalosan rugalmatlansága miatt távolították el a terület éléről, de könnyen lehet, hogy az ekkoriban a tetőfokára hágó Lázár-Rogán ellentét volt az igazi oka, hogy nem maradhatott a Miniszterelnökség alá tartozó Forsternél. A Hvg.hu egyszerűbben fogalmaz: L. Simon rúgatta ki.

Őt a szakmai körökben elismert, Sághi Attila váltotta, akinek regnálása alatt az intézmény botránymentesen működött, de ő sem bírta ki egy évig a központ vezetőjeként, a hivatalos indoklás szerint szintén nem volt elég rugalmas. Az újabb mondvacsinált indok nem tűnt meggyőzőnek, különösen mert Sárváry István, L. Simon bizalmi embere vette át pozíciót közvetlenül azután, hogy az ő helyettes államtitkári állását megszüntették a Miniszterelnökségnél. Nem kizárható, hogy neki kellett a hely, pláne mert a kulturális államtitkárral a Magyar Narancs írása alapján korábban is előfordult, hogy érdemi szakmai tapasztalattal nem rendelkező földijeit juttatta álláshoz a Forsternél.

Bár a Hvg.hu azt írja, „Sárváry viszonya L. Simonnal sem volt felhőtlen az utolsó időkben, ezért sokan számítottak arra, hogy Sárváry maradhat posztján", most úgy néz ki, L. Simonnal Sárváry Istvánnak is mennie kell.

A lap megkérdezte L. Simont Sárváry menesztéséről, a fideszes politikus azt mondta, nagyon sajnálja, hogy Lázár megválik Sárvárytól, mert remek szakember, aki a Várbazár felújítása óta valamennyi nagyobb műemlékes projekt előkészítésében és lebonyolításában részt vett.

A Hvg tudni véli, hogy nem csak Sárvárytól válik meg Lázár, hanem a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. vezetője és a Várgondnokság vezetője is távozhat posztjáról.

Rovatok