Index Vakbarát Hírportál

Kiutasítottak egy marokkóit, aki társaira rontott Kiskunhalason

2016. július 20., szerda 19:05

Egy marokkói férfi 15-20 társával, korábbi sérelmei miatt elégtételt akart venni  arab menekülteken, így szúró-, vágóeszközökkel és ököllel támadtak többen társaikra a kiskunhalasi befogadótáborban. Két szíriai és két algériai állampolgár nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. A támadókat a biztonsági szolgálat tagjai kiszorították a folyosóra, ahol a marokkói férfi egy széket megragadva tovább őrjöngött. Az őrjöngő férfit a  bíróság csoportosan elkövetett garázdaság miatt ítélte el és a marokkóit két évre kiutasította Magyarország területéről.

Közben nyolc, teherautóba zárt fiatalkorú menekültet mentettek meg a német hatóságok Bajorországban egy autópálya mellett található pihenőben. A jármű bolgár sofőrje előző nap a Samerbergnél lévő pihenőhelyen a teherautó rakodóteréből jövő, dörömbölő hangokat hallott. A sofőr értesítette a rendőrséget, akik felnyitották a pótkocsit és kiszabadították az utasokat.

A hatóságok semmilyen iratot nem találtak az utasoknál. A rendőrségnek elmondták, hogy Afganisztánból indultak útnak, és Szerbiában bekötött szemmel tuszkolták őket a teherautóba. A menedékkérők egyike azt mondta, ezt megelőzően nem emlékszik semmire, mert a balkáni országig tartó út során újra és újra valamiféle kábítószerrel fújták le és több óráig eszméletlen volt.

 A teherautó sofőrje az ólomzárral ellátott pótkocsit azelőtt vette át, hogy Törökországból Bulgárián, Szerbián, Horvátországon, Szlovénián és Ausztrián keresztül Németországig vezette. Mivel a nyomozók számára a férfi elfogadható adatokkal szolgált, továbbutazhatott. A kiskorú menedékkérők a gyámhivatal gondozásába kerülnek.

Rovatok