Index Vakbarát Hírportál

Balázs végre Balázs lett

2016. július 21., csütörtök 12:37

A most 18 éves Kriszta hatévesen, élete első iskolai napjáról úgy ment haza, hogy az egyik osztálytársa, Anna azt mondja magáról, hogy fiú. Kriszta és Anna nem voltak különösebben szoros barátságban, az is előfordult, hogy összeverekedtek, de aztán nyolcadikban egymásba szerettek, és a szerelem azóta is, több mint négy éve tart. Nem ez volt a kapcsolatukban az egyetlen fordulat: Anna közben Balázs lett, ő az a transznemű fiú, akiről tavaly írtunk, hogy a hatóságok nem engedélyezik neki a név- és nemváltoztatást. Most mégis engedték, június végétől hivatalosan is Balázs a transznemű fiatalember.

„Otthon xboxoztam a nappaliban Balázs öccsével, és hallottunk a kapuból egy óriási ordítást. Kinéztem, és láttam, hogy Balázs a füvön fetreng nevet, és emelget egy borítékot az ég felé. Annyira jó volt ilyennek látni, ezt a felszabadultságot, boldogságot évek óta nem láttam rajta” – meséli Kriszta azt az idei nyári napot, amikor Balázs megkapta a hivatalos postai értesítést arról, hogy soha többé nem kell Annának lennie.

Balázsról bő fél éve írtunk, ő az transz férfi, akinek minden vágya és hivatalos orvosi papírja ellenére tavaly megtagadták hivatalos nem- és névváltoztatási kérelmét. Pedig csatolt minden szükséges papírt és támogató orvosi szakvéleményt. A nem jogi elismerésére irányuló kérelmeket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma bírálja el, akkor arra hivatkozva utasították el Balázst, hogy kiskorú. Pedig Balázs már akkor is évek óta szedett hormonkészítményeket, így külsőre egy 

átlagos, borostás 17 éves tinédzsernek nézett ki, és rengeteg gondja volt abból, hogy minden papírja szerint Annának hívták.

Mára a külseje még férfiasabb. Amikor július elején találkozunk, szomorúan meséli, hogy legutóbb az iskolában – mivel a bizonyítványán még az Anna név szerepel – az adminisztrátor kiüvöltött az ajtóból a kollégájának, hogy „jött egy csaj beiratkozni”. Pedig egy felnőtt férfi jött.

Balázs idén tavasszal betöltötte a 18. életévét, és a születésnapja utáni napon – már felnőttként – újra beadta neme jogi elismerésére vonatkozó kérelmét. A BÁH ezúttal a hivatalos időkeretnek megadott egy hónapon belül küldte is a választ: engedélyezik, hogy Balázs a keresztnevével és a nemével kapcsolatos adatait a hivatalos okmányaiban és az összes hivatali nyilvántartásban megváltoztassa. A magyarországi gyakorlat ugyanis az, hogy ha az elvárt orvosi feltételeket a 18 év feletti transz kérelmező teljesíti, akkor a szakmai engedélyt valószínűleg meg is kapja.

Egyre több transz férfi és transz nő indítja el a neme hivatalos elismerésére irányuló jogi folyamatot: 2014-ben csak 14, 2015-ben már 44, 2016-ban eddig 25 név- és nemváltoztatási kérelem érkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz.

Az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkárságán még tavaly azt mondták az Indexnek, gyakorlatilag csak akkor nem támogatják a felnőttkorúak kérelmeit, ha a szükséges szakvélemények hiányosak (lásd keretes írásunkat lent).

A hivatalos engedély megérkezése óta eltelt két hétben Balázs a legtöbb iratát kicseréltette, van új anyakönyvi kivonata, személyije, lakcímkártyája, adó- és tajkártyája is. Ezeket ráadásul ingyenesen kapta, mert első iratnak számítanak. A tajkártya azért is nagyon fontos, mert az orvos csak férfinévre szóló kártyára írhatja fel a Balázsnak szükséges hormonkészítményeket (amiket eddig a feketepiacról szerzett be.)

A fiatal férfi szeretné elkezdeni a műtéteken alapuló nemi megerősítő beavatkozást is, elsőként a mellkasplasztikával, de erre egyelőre nincs pénze. Egy ilyen beavatkozás 200-400 ezer forintba kerül, viszont 2008 óta az OEP lehetőséget biztosít arra is, hogy az arra rászorulók méltányossággal, akár ingyen vagy a teljes összeg 10-30 százalékát megfizetve essenek át a beavatkozáson. Balázs ebben a lehetőségben reménykedik, de még nem tudja, hogy sikerül-e méltányossággal elvégeztetnie a mellkasműtétet. Addig is marad az irtózatosan meleg orvosi mellkaslekötő, amit folyamatosan visel és amitől refluxa van, illetve az is előfordult, hogy rosszul lett a szorításától.

Habár tavaly novemberben az illetékes magyar hatóságok honlapján semmilyen nyilvános információ nem létezett arra vonatkozóan, hogy milyen papírok kíséretében és hogyan kell kérvényezni a név- és nemváltoztatást, azóta ezt a hiányosságot pótolta a BÁH, itt tette nyilvánossá az információkat.

Ha ön transz férfi vagy transz nő

A nem és név megváltoztatásának engedélyezésére irányuló kérelmet a BÁH Állampolgársági Igazgatóságához kell benyújtani. A benyújtott kérelemhez három, itt felsorolt szakvéleményt is csatolni kell: 

1) pszichiáter szakorvos által készített szakvélemény, amelyben szerepel a transzszexualizmus diagnózisa, továbbá a szakorvos javasolja a nem megváltoztatás engedélyezését,

2) az egészségügyi működési nyilvántartási rendszerben érvényes nyilvántartási engedéllyel rendelkező klinikai szakpszichológus szakvéleménye,

3) ezen kívül a kérelmező születési nemének megfelelően nőgyógyász/urológus szakorvos szakvéleménye, mely alátámasztja, hogy a műtétnek, hormonkezeléseknek nincs ellenjavallata.

Részletes információkért mindenképpen keresse a transznemű emberek jogaiért küzdő Transvanilla Egyesületet.

Rovatok