Index Vakbarát Hírportál

80 ezer szabálytalankodó sofőrt buktatott le eddig a VÉDA

2016. július 25., hétfő 17:13

Értékelte a második negyedéves közlekedési szabálysértési adatokat a rendőrség, ami önmagában nem lenne túl izgalmas, viszont ez az az időszak, amikor már az április 5-én telepített VÉDA kamerahálózat is működött. 

Az adatok szerint összesen 79 332 közigazgatási határozatot hozott a rendőrség a mobil és fix kamerák által rögzített közlekedési szabályszegések elkövetése miatt.

A kamerák által rögzített jogsértések meghatározó többségét a sebességtúllépések adják. Fényjelző készülék tilos jelzésén áthaladás miatt 36, míg leállósáv jogellenes használata miatt mindössze nyolc esetben született elmarasztaló határozat.

Április-júniusban 111 balesetben 115-en vesztették életüket az utakon, és 1287-en sérültek meg súlyosan, míg tavaly ugyanekkor ez a három  adat 126, 144 és 1423 volt. "A rendőrség bízik abban, hogy a kedvező tendencia folytatódik, kevesebben veszítik életüket és javul a közlekedésbiztonság Magyarország útjain" - közölték.

Az adatok alapján egyébként  az u tánf utóval közleked ő k mellett a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépkocsik vezetői is sokszor követtek el sebességtúllépést. Nekik autópályán legfeljebb 80 km/óra, lakott területen kívüli úton pedig 70 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, függetlenül attól, hogy sebességkorlátozó tábla ennél magasabb értéket jelez. A rendőrség felhívja a járműszerelvények és a 3500 kg össztömeg feletti járműveket vezetők figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek az általuk vezetett jármű kategóriáját érintő, a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályokra!

Rovatok