Index Vakbarát Hírportál

Török Márk nem hagyja magát

2016. július 27., szerda 12:33

Török Márk szegedi HÖK-elnök bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett az őt az elnöki székből elmozdító egyetemi döntés ellen - tudta meg az Átlátszó Oktatás

Júniusban egy törvénymódosítás szerint legfeljebb négy évig lehet HÖK-özni. Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem HÖK-elnöke már tizenkét éve tölti be tisztséget, és a módosítás hatálybalépése után választották meg legutóbb. Az egyetem  megsemmisítette a HÖK-elnök megválasztásáról szóló HÖK-határozatot, majd pár nappal később az egyetem tizenkét karának dékánja közös nyílt levélben  szólította fel lemondásra Törököt. A HÖK-elnök erre korrupcióval gyanúsította meg a dékánokat, és az 1956-os forradalom leverése utáni megtorlásokhoz  hasonlította az eljárást.

Török Márkkal nemrég készített interjúnkat "Nem vagyok törvényen kívüli betyár, ezek csak a rendszer hibái" címmel itt olvashatják.

Az Átlátszó Oktatás kérdésére Török Márk azt válaszolta, hogy múlt hét szerdán, július huszadikán nyújtott be keresetet az őt a HÖK éléről eltávolító rektori döntés ellen. Az egyetem rektora június huszonkettedikén semmisítette meg a választási határozatot, az erről szóló levelet az egyetem tájékoztatása szerint még aznap átvette a hallgatói önkormányzat. A perindításra a felsőoktatási törvény szerint harminc napja volt a HÖK-nek, tehát Török két nappal a határidő lejárta előtt fordult a bírósághoz. A törvény szerint a perben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság illetékes. Mivel a bírósághoz fordulás halasztó hatályú, amíg az ügyben döntés nem születik, Török elnök maradhat.

Töröktől az Átlátszó kérte, hogy küldje el a keresetet, hogy közzétehessék, de a kérésüket nem teljesítette a szegedi HÖK elnöke, pedig az első ügy, ahol bíróság elé kerül a négyéves korlát, így a perben precedens értékű ítélet születhet, ezért lenne fontos a dokumentum. 

Rovatok