Index Vakbarát Hírportál

Még több ezer szabad hely van az egyetemeken

2016. augusztus 4., csütörtök 06:27

Vasárnapig még lehet jelentkezni pótfelvételire, így az is bejuthat valamelyik egyetemre vagy főiskolára, aki idén nem jelentkezett vagy nem vették fel. Még legalább 7-9 ezer szabad hely van, igaz, a meghirdetett helyek szinte mindegyike fizetős.

Nem tandíjas helyek csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, illetve a magyar egyetemek, főiskolák határon túli képzésein vannak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mesterképzéseken van lehetőség közszolgálati ösztöndíjas helyekre bejutni. Ilyen például a katonai műveleti logisztika, a katonai üzemeltetés és a katonai vezetői képzés. A többi, főként levelezőn induló szak önköltséges, mint például a katasztrófavédelem, a nemzetközi biztonság- és védelempolitikai szak, vagy a nemzetközi tanulmányok és a közigazgatás-szervezői. Ezeken a tandíj félévenként 200-250 ezer forint között mozog.

Az augusztus elsejétől főiskolából alkalmazott tudományok egyetemévé vált budapesti Zsigmond Király Egyetem a következő nappali alapképzéseket hirdette meg: üzleti közgazdász, emberi erőforrások szak, gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel. Itt mindegyik szakon félévenként 220 ezer forintot kell fizetni. Levelező tagozaton érhető el az andragógia (felnőttképzés), kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok, és a politológia alapszak 170-195 ezer forintos féléves díjért. Emellett lehet kétéves felsőfokú szakképzésben, félévenként 140 ezer forintért gazdaságinformatikus, kommunikáció és média, nemzetközi gazdálkodási (nemzetközi szállítmányozás és logisztika) vagy pénzügy és számvitel (vállalkozási) képzést is választani.

A soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem nappali alapképzései között a környezetmérnöki, természetvédelmi mérnöki, vadgazda mérnöki és az osztatlan erdőmérnöki szakot hirdette meg a pótfelvételi eljárásban. Ezeken a képzéseken az önköltség összege félévenként 250 ezer forint, illetve a környezetmérnöki szakon 325 ezer forint. Lehet tanulni szintén nappali alapképzésben magyar és német nyelven is gazdálkodási és menedzsmentet, nemzetközi gazdálkodást, pénzügy és számvitelt és turizmus-vendéglátást félévenként 170 ezer forintért. Az egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karán többféle tanári és tanítói szak is elérhető nappalin, fizetős formában.

A Budapesti Metropolitan Egyetem nevet felvevő korábbi Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola üzleti, kommunikációs, művészeti területen illetve a turizmus, vendéglátás területén kínál fizetős képzéseket. Az egyetem egy különleges ajánlattal is hirdeti magát: a hagyományos felvételi rendszeren kívül jelentkezők bekerülhetnek a CECOS London College diplomát adó üzleti alapképzésére (Business Management). Itt nem a hazai felvételi eljárási határidők, illetve a középiskolai és érettségi eredmények számítanak, hanem a felvételi beszélgetésen nyújtott teljesítmény. Ha a diákok úgy látják, hogy később inkább mégis a magyar felsőoktatási rendszerben akarnak tanulni, átjelentkezhetnek a Metropolitan üzleti vagy turizmus alapképzéseire.

A pótfelvételi eljárásban a jelentkezők csak egyetlen helyre adhatják be jelentkezésüket augusztus 7-ig. A benyújtott dokumentumokat augusztus 12-ig hitelesítik az ügyfélkapus rendszerben. Az egyetemek augusztus 16-23. között tartják a felvételi vagy alkalmassági vizsgákat és beszélgetéseket. A bejutási ponthatárokat augusztus 25-én húzzák meg.

Rovatok