Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő titok derült ki Rogán Antalról

2016. augusztus 10., szerda 07:41

A pénzügyi végzettségű Rogán Antal kabinetminiszterről a Népszabadság megtudta, hogy egy elektronikus aláírási eljárás feltalálója Csik Balázs és Lengyel Csaba társaságában. Utóbbi két férfi a Fidesz által komoly megrendelésekhez segített Hunguard Kft.-nek a látható tulajdonosai. 

A genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, ­WIPO) honlapján a hivatalosan közzétett szabadalmi kérelmek között a lakcíme alapján azonosítható Rogán Antal - mint egy digitális aláírási eljárás feltalálója. Ehhez mellékelik a magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH) 2014-ben benyújtott „eljárás elektronikus állomány digitális aláírására”, illetve a 2015-ben benyújtott „eljárások elektronikus állomány digitális aláírására, valamint autentikálási eljárás” című kérelmet.

Rogán és két társa tavaly májusban jelentette be a magyar szabadalmi hatóságnak digitális találmányt. Ekkor a politikus még a Fidesz parlamenti frakcióját vezette - emlékeztet a lap. 

A magyar kérelemben ugyanakkor Rogán neve csak egykori jogosultként jelenik meg. A jogosult nem feltétlenül egyezik meg a feltalálóval. A feltalálók nevét saját kérésükre nem tüntették fel, ami szokatlan. Ugyanakkor a WIPO honlapján e találmány nemzetközi kérelmében Rogán egyértelműen megjelenik feltalálóként is.

A jogosult ma már nem Rogán Antal, Csik Balázs és Lengyel Csaba. Februárban ugyanis jogosultságukat eladták a Pozsgai Petra tulajdonában lévő MobilSign Kft.-nek, bár ez a cég tavaly decemberig Csik Balázs és Lengyel Csaba tulajdona volt.

A találmányt ezt követően, február végén tették közzé a Szabadalmi Közlöny és Védjegyértesítőben. Az jelenleg is hatályos. A Rogánék által feltalált informatikai eljárás így már most oltalom alatt áll. Vagyis jelenleg már csak a jogosult engedélyével alkalmazható.

A Népszabadság szerint a Fidesz folyamatosan különböző szabálymódosításokkal töri az utat a tanúsítással foglalkozó Hunguard Kft. előtt. 2013-2014-ben nyerte el végső formáját például a közműcégeket úgynevezett számlaauditra kötelező rendszer. Az érintett társaságok a piaci pletykákat megerősítve szinte száz százalékban a Hunguardot bízták meg az egyenként néhány millió-tízmillió forintos ellenőrzés lefolytatásával. Ezután a kormány a pénzügyi szolgáltatók körében kezdeményezett a közműszolgáltatókéra kísértetiesen hasonlító ellenőrzési rendszert. Ez – a Hun­guard kivételével – a szakma egyöntetű tiltakozását váltotta ki.

Rogán büszke a találmányára

A Népszabadság cikkére reagált Rogán Antal, reakcióját szó szerint közöljük:

Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt három évben olyan elektronikus aláírással kapcsolatos eljárás kifejlesztésében és szabadalmi bejegyzésében vehettem részt, amely értéket teremt. Az általunk szabadalmaztatott elektronikus aláíráson alapuló eljárást alkalmazza ügyfélpontjain az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója, ügyeik intézésekor százezernyi magyar polgár használja az általunk kifejlesztett elektronikus aláírást. A szabadalomnak semmi köze a Hunguard Kft.-hez, annak piaci hasznosítását egy másik gazdasági társaság végzi. Állami megbízást az elmúlt években nem kaptunk, állami pályázaton nem indultunk. A szabadalom idei bejegyzését követően természetesen azt soron következő vagyonbevallásomban szerepeltetni fogom, erre mindezidáig nem volt kötelezettségem, hiszen a szabadalom jogerős bejegyzésre csak az idei évben került. A szabadalmi jogból mindezidáig bevételem nem származott, az eljárás piaci bevezetésével kapcsolatos költségek eddig a bevételeket felemésztették, így a védjegy tulajdonosok részére jogdíjfolyósítás nem történt.

Sem a Hunguard Kft.-ben, sem más gazdasági társaságban tulajdonrészem nincs. Természetesen offshore cégem sincs. Aki ennek ellenkezőjét állítja, azt beperelem.

A Népszabadság tegnapi cikkében foglaltakkal szemben a Hunguard Kft.-t senkinek sem kellett helyzetbe hozni, mivel huszonöt éve elismert auditor cég, a piac egyik legnagyobb szereplője. Az sem igaz, hogy a Hunguard egyedül végezhette a közműcégek auditálását, hiszen például a vízi közműszolgáltatóknál és máshol is az auditori megbízást egy másik cég nyerte el. A Népszabadság tehát egy hazugságokon alapuló lejárató kampànyt folytat, a cikkekben szereplő alapvető állítások sem felelnek meg a valóságnak.

Rovatok