Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor 2028-ig ad kormányprogramot

2016. augusztus 18., csütörtök 14:13

Orbán Rióban van az olimpia végéig

A nyári szünet után most folytatódott a kormányinfó, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő visszatért, hogy beszámoljon az aktuális döntésekről. Lázár először az augusztus 20-i előkészületekről beszélt, majd gratulált azoknak a sportolóknak, akik kijutottak a riói olimpiára. 

Lázár külön gratulált azoknak, akik az olimpián a legjobbak közé kerültek. A kormányinfó közben aranyérmet szerző Kozák Danuta kajakosnak is gratulált a győzelemhez Lázár, illetve a Kovács Zoltán. A kormány az olimpia végén értékeli majd az eredményeket. A kormány áttekinti majd azt is, hogy a szakosztályok állami támogatása (és az úgynevezett tao-pénzek elosztása) milyen eredményeket hozott.

Orbán Viktor az olimpia végéig Brazíliában tartózkodik. A miniszterelnök egyrészt képviseli a magyar küldöttséget, másrészt a 2024-es budapesti olimpia pályázat sikeréért is küzd.

Új rendszerben dolgozik a kormány

Lázár beszélt a kormányzati működésben beállt változások gyakorlati következményeiről. Nyáron létrejött a stratégiai és a gazdasági kabinet, Lázár János, illetve Varga Mihály vezetésével. Előbbi kétszer, a második kabinet pedig egyszer ülésezett az elmúlt hetekben.

A kabinetek döntés-előkészítő és döntéshozó fórum, ahol a miniszterek nem küldhetnek maguk helyett mást. Személyesen kell megjelenniük, és nekik kell végigbeszélniük, végigvitatkozniuk az egyes problémás ügyeket. Lázár szerint máris hónapokig tartó belső vitákat sikerült lezárni.

A rendszer az lesz, hogy kedden ülésezik a stratégiai, majd a gazdasági kabinet, ezután pedig szerdán tartják a kormányülést, ahová már csak a nagyobb ügyek mennek.

Orbán 2028-ig tervez

Lázár bejelentette, hogy szeptemberben Orbán várhatóan megbíz egy kormánytagot azzal a feladattal, hogy a 2018 után következő kormányprogramot összeállítsa. A cél, hogy összefoglalják, hogy 2018-2028-as időszak között, mit kínál ez a kormány az országnak. Lázár szerint nem kell meglepődni azon, hogy egy kormány ciklusokon átívelő terveket állít össze. 

"Nagy kérdések kezelése áll előttünk 2018 után", hiszen például akkor zárul le egy uniós fejlesztési ciklus - mondta Lázár. Ezért közép- és hosszú távú társadalmi programot akarnak hirdetni a 2018 utáni időszakra.

Lázár nem örül a Mengyi-ügynek

Jön a kékfény-rovat, mondta Lázár, amikor rátért a Mengyi-ügyre. Lázár János azt mondta, az ügy "nem örömteli a kormány számára". A miniszter úgy tudja, hogy maga Mengyi Roland fideszes képviselő kezdeményezte a mentelmi jogának felfüggesztését. Az Országgyűlés pedig fel fogja függeszteni a mentelmi jogát, Lázár a felfüggesztés mellett fog szavazni.

Lázár azt mondta, nagyon nem örül a dolognak, és 2010 óta ez az első eset, hogy közvádas ügy miatt fel kell függeszteni egy fideszes képviselő mentelmi jogát. Mint ismert, költségvetési csalás ügyében kezdeményezett eljárást az ügyészség. A miniszterelnök azonnali vizsgálatot követelt, amikor az ügy napvilágra került - mondta Lázár.

Trollkodó ellenzéket lát Lázár

Lázár természetesen szót ejtett a közelgő kvótanépszavazásról. A már ismert kormányzati üzeneteket ismételgette, vagyis hogy A kormánynak segítségre van szüksége a kötelező betelepítés elleni harchoz. "Ha a választók nem segítenek, akkor Brüsszel előbb vagy utóbb be fog telepíteni olyan embereket, akik nem közülünk valók" - mondta Lázár. A miniszter később megjegyezte, hogy senki nem szeretne a nyugati városokban, Párizsban, Brüsszelben lakni azon a részeken, ahová a bevándorlók beköltöztek.

A miniszter emellett a bojkottra buzdító ellenzéket is kritizálta, szerinte ugyanis a távolmaradásra biztató ellenzéki politikusok "súlyos kárt okoz a demokráciának". 

Az ellenzéki pártok trollkodnak a népszavazás ügyében.

Szerinte aki a népszavazási részvétel ellen kampányol, "nem hiteles demokrata".

Sorra szűnnek meg a háttérintézmények

Elkezdődik a háttérintézmények bezárása, átalakítása, összevonása - mondta Lázár.

Tavasztól is várhatóak még összevonások, bezárások, összesen több, mint 70 intézményt érint az átalakítás.

Leállítják a földeladásokat

A kormány egy olyan határozatot akar elfogadtatni a parlamenttel, miszerint nem folytatódik az állami földek értékesítése - jelentette be Lázár. Mindezt annak ellenére megteszi a kormány, hogy az MSZP-nek nem sikerült az aláírásgyűjtés az erről szóló népszavazásról.

A földeladásokból eddig befolyó 270 milliárd forintot adósságcsökkentésre szánja a kormány. 

Lázár örül a gazdasági eredményeknek

A miniszter sok időt szentelt annak, hogy dicsérje a jelenlegi gazdasági adatokat. Lázár szerint a gazdasági növekedés a kormány tervei szerint alakult a második negyedévben, az uniós kifizetések ráadásul csak később fognak felpörögni. 

Egy év alatt 140 ezer új munkahely jött létre, 2010 óta 670 ezer több ember dolgozik Magyarországon - büszkélkedett Lázár. A dolgot persze árnyalja, hogy a többlet nagy részét a közmunkások adják, ami ugye nem jelent több bevételt a költségvetésnek. Az első félévben a gazdaság jól teljesített, "Varga Mihály egy rövid időre hátradőlhet" - vélte Lázár. 

Életpálya a mentősöknek, elkészül az e-számla

További bejelentések Lázár Jánostól:

Rovatok