Index Vakbarát Hírportál

Lázár megindokolta, miért méltó Bayer a lovagkeresztre

2016. augusztus 19., péntek 17:05

„A Gulágokban elpusztultak emlékét őrző közösség indítványozása alapján, Bayer Zsolt, számos nemzeti ügy feltárása, illetve képviselete terén, különösen a GULAG rabtelepein fogvatartottak sorsának és az erdélyi magyarság életének hiteles és méltó bemutatása tekintetében végzett újságírói tevékenysége elismeréseként kapta megérdemelten a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetését.”

– ezt a magyarázatot küldte a Miniszterelnökség a 444 kérdésére, hogy miért döntöttek amellett, hogy csütörtökön a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntetik ki Bayer Zsoltot, jelenleg a Magyar Hírlap (korábban a Magyar Nemzet, az ősidőkben a Népszabadság és a Kurír) publicistáját.

A volt ombudsman visszaadta a kitüntetését

A kitüntetéssel márpedig többen nagyon nem értenek egyet. A Fidesz-alapító Bayert pályája során többször büntették meg uszító cikkei miatt, Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja ezért arra kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy vonja vissza Bayer kitüntetését.

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa, majd az LMP, később a PM fővárosi képviselője pedig jelezte, hogy Bayer miatt visszaadja a kitüntetését - írta a Népszava, amely közölte Kaltenbach Ádernek címzett levelét is. 

A Békemenetet szervező publicistát uszító cikkei miatt legutóbb májusban büntette meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság: egy novemberi írásában minden 14 évesnél idősebb menekültet potenciális gyilkosnak nevezett. Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti európai parlamenti (EP) képviselő 2014-ben nyert becsületsértési pert a publicista ellen, mert „ótvar, hazug idiótának” nevezte az osztrák politikust. 2013-ban a Kúria mondta ki, hogy zsidózott, amikor a zsidóságnak az orgoványi erdőben történt teljes kiirtásának elmaradásán sajnálkozott cikkében. 

2013-ban médiatörténelmet írt, mert a médiaalkotmány életbelépése utáni első írott sajtós büntetését kapta meg. Az NMHH Médiatanácsa 250 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte a Magyar Hírlapot Bayer Zsolt Ki ne legyen? című publicisztikája miatt, amelyben a cigányokat nevezte kártékony állatoknak.

A 444 egyébként azt is megkérdezte a díjat megítélő Emmi-től, hogy nem tartják-e aggályosnak, hogy Bayer rendszeres szófordulata a „kurva, a geci, a rohadt féreg” és még egy sor másik vulgaritás. Erre azonban nem kaptak választ.

Rovatok