Index Vakbarát Hírportál

Csecsemőjüket is vihetnék magukkal a börtönbe a nők

2016. augusztus 26., péntek 13:49

Változtatni készülnek a büntetés-végrehajtási törvényen azoknak a csecsemőknek az érdekében, akiknek az anyja börtönbe kerül, még mielőtt ők betöltenék az első évüket. A kormány honlapján megjelent igazságügyi minisztériumi törvénymódosítási tervezet 2017. január elsejétől bevezetné, hogy azok a babák is bekerülhessenek a börtön anya-gyermek részlegébe, akik már megszülettek, mire az anyjukat lecsukják.

A mostani szabályozás szerint a speciális anya-gyermek körleteken csak azok a gyerekek lehetnek 1 éves korukig, akik már az anya büntetésének végrehajtása alatt születtek meg. A helyzettel egy egyéni panasz nyomán foglalkozott korábban az ombudsman, és ő kérte, vizsgálják meg, hogyan lehetne megteremteni annak a lehetőségét, hogy azok a gyerekek is az anyjukkal lehessenek, akik már azelőtt megszülettek, hogy a nő börtönbe került volna.

A most megjelent tervezet indoklása szerint megnézték, hogy kezelik ezt a kérdést más országokban, és kiderült, hogy az uniós államok nem tesznek különbséget az együttes elhelyezésnél aszerint, hogy a gyerek mikor született. Az indoklás hangsúlyozza, hogy a gyerek érdeke az elsődleges szempont, joguk van ahhoz, hogy az anyjuk gondozza őket, és fontos nekik, hogy az anyjuk szoptassa őket, a szoptatás ne szakadjon meg.

A törvénymódosítással bevezetnének egy újfajta, speciális eljárást. Amikor egy kismama előzetesbe kerülne, az előzetesről döntő bíróság - a gyerek érdekét nézve - egyben arról is hozna egy ideiglenes döntést, hogy a nő a gyerekkel együtt kerüljön-e a börtön anya-gyermek részlegére.

Ezt a döntést azonnal végre kellene hajtani, a babát a mentőszolgálat segítségével bevinnék a börtönbe, így a szoptatásból egyetlen nap sem maradna ki. Innentől kezdve lenne 21 napja a gyámhatóságnak arra, hogy alaposan mérlegelje, mi a jobb a gyereknek: maradjon a börtönben az anyjával, vagy sem. Környezettanulmány készülne, figyelembe vennék, hogyan viselkedik az anya a gyerekkel, hogyan gondozza, és például kikérnék a külön élő másik szülő véleményét is.

Ha az anya olyan bűncselekményért kerül börtönbe, amit a gyerek sérelmére követett el, akkor természetesen nem vihetné magával a börtönbe. Ha pedig odabent rosszul bánik vele, elhanyagolja vagy bántalmazza, a börtönparancsok azonnal megszüntetné az együttes elhelyezést, és riasztaná a gyámhatóságot.

A börtönökben élő gyerekeknek kedvezne az a módosítás is, hogy nemcsak a másik szülővel, hanem a testvérrel és a nagyszülővel is biztosítani kéne a heti egyszeri kapcsolattartás lehetőségét.

Rovatok