Index Vakbarát Hírportál

Lázár: A népszavazók nélkül gyenge a kormány

2016. szeptember 1., csütörtök 14:01

A masszőrökkel kezdte a 61. kormányinfót Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter: bejelentette, hogy decemberben felülvizsgálják az intézkedést, amellyel online kasszára kötik őket. Emellett azt kérte, a masszőröket képviselő szakszövetségek jelentkezzenek a kormánynál, hogy az NGM asztalára kerüljenek a tapasztalatok.

Azt is mondta, hogy Orbán jövő hétfőn Belgrádban tárgyal, kedd-szerdán a V4-en vesz részt, hogy kialakítsák, mi lesz az együttes álláspont Európa jövőjét illetően 16-án a pozsonyi európai csúcson, aztán a hét második felében megkezdődik a Fidesz-KDNP közös frakcióülése. Magyarország azt fogja képviselni, amit Varsóban is mondott: szigorú költségvetés, hangsúlyos biztonsági politika, bizonyos kérdések pedig maradjanak nemzeti hatáskörben, például a szociális kérdések.

Megvizsgálták, hogy a kormány eddigi eszközei mennyiben támogatták a sportolókat. A legfontosabb, hogy a szakmai szervezetek és érdekképviseleti szervek értékeljenek először, ne a kormány, mondta. A kormány ezért 16 szakszövetséggel tárgyal majd, hogy milyen további segítséget tud nyújtani. Áttekinti a kormány az ország sportinfrastruktúráját és a szabadidősportot szolgáló létesítmények számát is.

21 ügyben vizsgálódik Brüsszel

Lassan összeáll a kabineti struktúra, mondta. A stratégiai kabineten áttekintették az Európai Bizottság általi kötelezettségszegési eljárásokat. 21 ilyen van, mondta Lázár. Az EB azt támadja, amikor megpróbálunk magyaroknak segíteni, jelentette ki a miniszter. A támadások iránya nem közjogi, hanem gazdasági.

Dohányellátó és beruházásások ügyében nyertünk, de vannak nagy viták. Például földügyben támadás alatt állunk, mondta. A magyar kormány magyar kézben akarja tartani a földeket.

Van igazság abban a mondásban, hogy "akié a föld, azé az ország", mondta Lázár, aki szerint az EB törésre akarja vinni a dolgot. Könnyen lehet, hogy még 2018 előtt Magyarországellenes döntés születik. 

Azt javasolják az Országgyűlésnek, hogy csak a három hektár alatti nadrágszíjparcellákat értékesítsék ezentúl a Földet a gazdáknak programban, álljanak le a nagy földértékesítéssel, mondta Lázár.

A másik ügy a patikusok ügye. Jelenleg csak magyarok lehetnek patikatulajdonosok, ezt is és a plázastopot és a rezsicsökkentést is tárgyalják Brüsszelben.

Nyomásgyakorlás alatt állunk, de nincs még kötelezettségszegési eljárás a kerítés ügyében, mondta Lázár. Ezügyben a népszavazás lesz a magyar válasz, tette hozzá.

A dohányellátó nyert ügye sok ajtót kinyitott a kormány számára, szóba kerülhet egy központi alkoholellátó nagyker is, de ez egy nagyon hosszú jogi előkészítő munkát igényel, a következő ciklusban még nem aktuális, mondta.

Katonasírok, népegészség, Normafa

Az első világháborús katonasírokat felkutatja és felújítja a kormány mindenütt, így a keleti fronton, Szerbiában, olasz fronton is. 650 ezer elesett magyar katonáról van szó, de nem mindegyik sír fellelhető, mondta Lázár. Lesz első világháborús budapesti emlékhely-szobor is.

A miniszter azt mondta, 2017-ben konkrét népegészségügyi programokat indítanak majd, ezekről ősszel döntenek.

A gazdasági kabinet tízmilliárdos nagyságrendű segítséget nyújt a Széchényi Könyvtárnak, és 4 milliárdot adnak a Normafa fejlesztésére is.

A tanévkezdés érdekli Orbánt

Orbán áttekintést kért és kapott a tanévkezdésről. Kialakult egy vita arról, hogy az infrastruktúra rendelkezésre áll-e a szakiskolákat illetően. Lázár erre azt mondta, az eddigi képzési struktúra nem támaszkodott a gazdaság igényeire, ez az egyik oka a szakképzett munkaerő hiányának. 

Lázár azt mondta, a kormány olyan szakképzést akar kialakítani, ami piacképes tudást ad. Ezért zajlik az átalakítás, "szó nincs arról, hogy egy kiválóan működő rendszert akar a kormány átalakítani", mondta. Új rendszer kiépítésére törekszünk, olyan szakképzést akarunk, amiből kiveszi a részét a munkaadó is. Ez nyilván egy időigényes dolog. Valóban csak szeptember elsejére, de összeállt a képzési követelmény egy kétéves fázis után, mondta.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a kormány nem tárgyalt a 9 órai iskolakezdésről. "Ez egy bonyolult ügy, nagy vitát várok", mondta.

A népszavazók nélkül nincs elég erő a kormányban

Folyamatosan csökken a Magyarországon lévő menedékkérők száma. A kerítés megerősítése és az élőerős védelem megerősítése a cél, mondta Lázár. Egy új kerítés, belső vonal kiépítésére is sor kerülhet, mondta feltételes módban a miniszter.

A népszavazást nem pártkérdésnek tekinti a kormány, mindenkitől azt kérik, menjen el és mondja el a véleményét, közölte Lázár. Ha a magyar választók nem segítenek, a magyar kormánynak nincs elég ereje az EU álláspont megváltoztatására, mondta. A kormánynak segítségre van szüksége, fogalmazott. Szerinte nem demokratikus arra biztatni valakit, hogy maradjon otthon.

Azt is mondta, a kormány fölkínál egy lehetőséget, ha ezzel élnek az emberek, köszönik, és harcolnak tovább. 100-150 ezer bevándorló betelepítése is megváltoztatja az ország demográfiáját. Ez a szocialista és a fideszes szavazót is érinti majd, ezért próbál a kormány a józan ésszel érvelni, tette hozzá.

Egy kis önkritika

A kormánynak tanulnia kell a Klik tanulságaiból, mondta Lázár János arra a kérdésre, hogy a kórházi rendszert hogyan alakítják át. Hat év kormányzás után legyen annyira felnőtt a kormány, hogy tanul az addigiakból, fogalmazott. A miniszter azt a tanulságot vonta le, hogy ha valamit túlzottan centralizálunk, a működés sérülhet.

A Kétfarkú Kutya Pártról (amit "ez a többfarkú szervezetként" említett) azt mondta, vannak szellemes plakátjaik, de végeredményben az ő kampányuk is a kormánynak jó, mert azt üzenik, hogy van egy népszavazás.

Rovatok