Index Vakbarát Hírportál

Kolozsváron fogták el a nyíregyházi gyilkosság gyanúsítottját

2016. szeptember 1., csütörtök 10:20 | aznap frissítve

Elfogták csütörtökön azt a román orvost, akit a magyar rendőrség azzal gyanúsít, hogy előző nap Nyíregyházán, a Friss utcában rálőtt egy házaspárra, megölve az asszonyt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette - erősítette meg a román Digi 24 hírtelevízió értesülését a rendőrség.

A tévé arról tudósít, hogy egy kolozsvári lakásban román rendőrök megtalálták a gyanúsítottat, és egy fegyvert is, ami feltételezések szerint a gyilkos fegyver volt, írja az erdélyi Transindex portál.

A szerdai nyíregyházi gyilkosság elkövetésével vádolt Dr. Dan Stamatiu ellen csütörtök délután adtak ki európai elfogatóparancsot. Nemzetközi jogsegély keretében kezdeményezik a férfi kiadatását.

Az 54 éves, román állampolgárságú orvost azzal gyanúsítják, hogy augusztus 31-én 15 óra körül Nyíregyházán egy családi házban lövéseket adott le az ott lakó házaspárra. A 40 éves asszony az őt ért lövés következtében a helyszínen életét vesztette, 46 éves férjét életveszélyes sérülései miatt kórházban ápolják. Stamatiu a gyilkosság után egy szürke színű, MLB-257 rendszámú Dacia Lodgyval  menekült el.

A Nyíregyházi Televízió megszólaltatta a szerdai nyíregyházi gyilkosság szemtanúját. Azt a férfit, aki megtalálta a családi házban lelőtt nőt és sebesült férjét.

A zaklatott állapotban lévő férfi azt mondta: biciklivel ment az utcán, amikor látta, hogy egy férfi kerékpárral megérkezik a házaspár házához. A férfi bement, majd ezután két lövés hallatszott.

A szemtanú azt mondta, először nem tudta, mi történhetett. Visszafordult, és ekkor már hallotta a házban a gyerekek sikoltását. Az egyik gyerek ezután véres lábbal rohant ki hozzá az utcára.

A férfinél nem volt telefon, ezért gyorsan hazarohant érte, majd bement a házba. Amikor belépett, látta, hogy a feleség mozdulatlanul fekszik a földön, a vértócsa közepén fekvő férj viszont életben volt.  

A meglőtt férfi még tudott beszélni, és vizet kért a szomszédtól. A szemtanú igyekezett szóval tartani. A férj el is mondta neki név szerint, ki lőtt rájuk. Ahogy visszaidézte, a vérben fekvő férfi azt mondta: a támadó a fejéhez tartotta a pisztolyt, és azt kiabálta, hogy „meghalsz”.  Ezután érkezett meg a rendőrség és a mentők, és megkezdődött a tanúkihallgatás. 

A 40 éves nő a helyszínen meghalt, a fejbe lőtt 46 éves férfit az éjszaka megműtötték a Jósa András Kórházban. A kórház csütörtök reggel megerősítette: a férfi életben van.

Elfogták a nyíregyházi emberölés feltételezett elkövetőjét

Az eset körülményeiről egyelőre nem sokat tudni. Lapinformációk szerint a román orvos a  Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban dolgozott tüdőgyógyászként, három gyereke van. 

Kovács Lajos, a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház megbízott igazgatója az írta, hogy a nagyváradi férfi kilenc éve dolgozik az intézményben, jelenleg a korábban kért és engedélyezett szabadságát tölti. "A főorvossal szemben munkája során sem szakma, sem etikai kifogás nem merült fel. A kórház az üggyel kapcsolatban semmilyen információval nem rendelkezik" - írta Kovács Lajos a Boon.hu tudósítása szerint.

A lelőtt nő orvoslátogató volt, innen ismerhették egymást. A házban a támadás idején ott voltak a házaspár hét év körüli ikergyermekei. Ők sokkos állapotban vannak.  

A Blikk úgy tudja, mindkét embert fejbe lőtték, és szerelemféltés állhat a mészárlás hátterében.

Rovatok