Index Vakbarát Hírportál

Fenyegetőzött, cibált, verekedett, majd a bíróság felmentette

2016. szeptember 5., hétfő 17:31

Egy különös bírósági döntésről számolt be a  Székesfehérvári Törvényszék hétfőn. A bíró megállapította, hogy egy férfi erőszakosan fenyegetőzött, megtámadott több embert, de kóros elmeállapota miatt nem ítélte el, hanem felmentette. Viszont a kényszergyógykezelést sem írta elő.

A férfit három rendbeli személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatással és egy rendbeli garázdasággal vádolták.

A bíró a következőket állapította meg:

Rögzítette ugyanakkor a bíróság, hogy a vádlott kóros elmeállapota miatt nem büntethető. Olyan elmeállapotban volt ugyanis, amely a bíróság szerint "képtelenné tette cselekményei következményeinek felismerésére, vagy arra, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen". Ezért őt az ellene emelt vádak alól felmentette.

Az ügyészi indítvánnyal szemben nem rendelte el a vádlott kényszergyógykezelését, mert szerinte annak törvényi feltételei nem állnak fenn. "Ez az intézkedés ugyanis csak személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetőjével szemben rendelhető el – más feltételek fennállása mellett -, jelen ügyben pedig azon cselekmények, melyek elkövetését a bíróság megállapította, a hatályos büntető jogszabály szerint nem tekinthetők ilyen magatartásoknak" - áll a bírósági közleményben.

Az ítéletet a vádlott, védője és törvényes képviselője tudomásul vette, míg az ügyész a kényszergyógykezelés elrendelése érdekében fellebbezést jelentett be. 

Rovatok