Index Vakbarát Hírportál

Direkt függesztett ki hamis térképeket a Diákhitel Központ, dehogy szedik le

2016. szeptember 9., péntek 06:55

Zavarba ejtő plakátokkal szól az egyetemistákhoz pár napja a Diákhitel Központ. A főváros több pontján is látható, kollégiumi szobát ábrázoló hirdetésen ugyanis van egy Európa-térkép, amely első, sőt sokadik ránézésre is hibás.

Az országhatárok ugyanis nem a jelenlegi állapotot tükrözik, nincs határvonal Csehország és Szlovákia között, és a plakáton visszaállították Jugoszláviát is. Pár évtizeddel ezelőtt persze ebben a formában léteztek ezek az országok, de akkor kérdés például, hogy miért nincs külön az NDK és az NSZK, vagy miért szerepel önálló államként Ukrajna, Fehéroroszország, illetve a balti országok.

A Diákhitel Központ megerősítette gyanúnkat, hogy a térkép nem egy konkrét történelmi időszakra utal. A központ azt írt az Indexnek, hogy

ez egy fiktív térkép, soha nem létező geopolitikai helyzetet tükröz, így kerülhetett bele a kreatív koncepcióba.

„A plakáton látható térkép nem edukatív céllal készült, bármilyen térkép lehetne, hiszen mindössze azt hivatott illusztrálni, hogy a fiatalok számára nyelvtudás birtokában kitágul a világ" – írta a központ. És a világ olyannyira kitágulhat, hogy a központnak esze ágában sincs visszavonni a hirdetéseket.

Kreatívjaink elérték céljukat, hiszen beszélnek rólunk.

„A plakátokat lecserélni nem tervezzük, első hiteligénylési kampányunk végéig, szeptember 15-ig lesznek láthatóak” – írta a központ, amely jelezte, hogy nem állt szándékukban félrevezetni, megbántani „sem az egyetemistákat, sem a közvéleményt vagy akár az Index olvasóit”.

A válaszból az nem derült ki, hogy miért nem lehetett egy valós állapotot tükröző, esetleg aktuális Európa-térképet kitenni a hirdetésre. Mint ahogy azt sem tudtuk meg, hogy mindez mennyibe került.  A hirdetési anyagot a Lounge Design Kft. készítette, és mivel a központ szerint erre nem használtak állami és uniós forrásokat, ezért a szerződés részletei nem nyilvános adatok.

A Jobbik is kíváncsi, mennyibe került

A hibás/fiktív térkép a Jobbik parlamenti képviselőjének is szemet szúrt. Szávay István ezért a Diákhitel Központ vezérigazgatójához fordult közérdekű adatigényléssel. "Kértem az összes vonatkozó szerződés, elszámolás és egyéb dokumentáció megküldését. 

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ki és mennyiért készítette el ezt a reklámot, és hogy azt a központ részéről kik hagyták jóvá" - írta a képviselő a Facebook-oldalán.

Rovatok