Index Vakbarát Hírportál

Kényszergyógykezelésre ítélték a NAV-ellenőrt leszúró férfit

2016. szeptember 9., péntek 11:32

Kényszergyógykezelésre ítélte a Fővárosi Törvényszék pénteken első fokon azt a férfit, aki még tavaly februárban késsel támadt a NAV két intézkedő munkatársára Budapesten, egyikük a helyszínen meghalt, írja az MTI.

A bíróság szerint nem állapítható meg a vádlott büntetőjogi felelőssége az évek óta fennálló tudathasadásos elmebetegsége miatt, ezért felmentette a férfit a különös kegyetlenséggel, hivatalos személy sérelmére, hivatalos eljárás alatt, több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádja alól.

A vádlott 2009 óta nagyobb összegű adóhátralékot halmozott fel, ezért végrehajtási eljárás indult ellene. Emiatt a NAV két munkatársa tavaly február 23-án kiment a vádlott lakására, ahol a férfi szülei nyitottak ajtót. A férfi nem mutatott együttműködést, nem igazolta magát, viszont felkapta a NAV-osok aktatáskáját és kidobta az udvarra, majd magához vett két kést és megszúrta a végrehajtókat.

A két férfinak sikerült kimenekülnie a ház udvarára, a vádlott azonban üldözőbe vette őket, és a zárt kapunál ismét késsel támadt rájuk. Az egyik férfit több mint húsz alkalommal megszúrta, így az perceken belül, még a helyszínen életét vesztette.

A másik férfinak az udvaron lévő egyik kukával sikerült magától távol tartania a vádlottat, miközben telefonon kért segítséget, ahogy a vádlott anyja is, aki mentőt hívott. A férfit a lakásban fogta el a rendőrség. Az életben maradt NAV-ost a mentők életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.

Rovatok