Index Vakbarát Hírportál

Szita: Nem csapta be az állam a városokat

2016. szeptember 13., kedd 09:24 | aznap frissítve

A Magyar idők interjút készített Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével, aki Kocsis Mátéval együtt koordinálja a Városok és falvak a kényszer-betelepítés ellen elnevezésű önkormányzati mozgalmat. Szita a lapnak arra a kérdésére, hogy mennyire szerencsés az önkormányzatoknak véleményt formálni a kvótanépszavazás kényes politikai kérdésében elmondta, hogy

szó sincs kényes politikai kérdésről, október 2-án nem pártokról szavazunk. Ha 2018 tavaszán az emberek elmennek a választásokra, akkor majd mindenki eldöntheti, hogy kiket szeretne a Parlamentben látni. Október 2-án azonban mindenki saját falujáról, városáról, családjáról, ki-ki gyermekéről, unokájáról dönt majd, a kvótanépszavazás tehát nemzeti ügy. Hibáznánk, ha településvezetőként nem arra biztatnánk az embereket, hogy vegyenek részt a referendumon.

Szita szerint teljesen alaptalanok azok a támadások, amik a Modern városok program kapcsán hangzanak el az ellenzéktől, miszerint csak azok a fejlesztések valósulhatnak meg, amelyekre megtalálják az uniós forrásokat. Szerinte nem csapta be az állam a nagyvárosokat.

Hiába támadják a kezdeményezést, a teljes program meg fog valósulni nemcsak Kaposvárott, hanem az egész országban.

A polgármester szerint a megyei jogú városok visszanyerték a szabadságukat azzal, hogy az állam 2014-ig több mint kétezer önkormányzat 1369 milliárd forintnyi adósságát vállalta át. Úgy véli, hogy sok önkormányzat becsődölt volna, ha nem jön a kormány adósságátvállalása. Ugyanakkor az önkormányzati cégek adósságának rendezése még odébb van, de apróbb lépésekben ez is megtörténik majd.

Még két év, és reményeim szerint az önkormányzatok és az állam közötti új feladatmegosztás meghozza a várt eredményt. Húsz éve akarjuk, most el lehet érni. Ma még nem teljesül az, hogy minden nekünk adott feladatot teljes egészében finanszíroz az állam, de el fogunk jutni idáig is.

Rovatok