Index Vakbarát Hírportál

Rohadt dolog, de nincs mit tenni: ősz van

2016. szeptember 17., szombat 17:19

Átalakult Európa időjárási képe, eufemizál az MTI, pedig csúnyább szavakkal is lehetne illeni ezt szürkés, takonyszerű, posztnukleáris kelet-európai időjárást, amit közmegegyezéssel hívjunk ősznek. „A napokig Közép-Európa felett elhelyezkedő magasnyomás leépült, és jelenleg a nyugati partvidéktől az Alpokon és a Kárpátokon keresztül Ukrajnán át egészen az Ural előteréig ciklonális mező található” – próbálják szakszerűsködéssel elvenni az élét annak a szomorú ténynek, hogy vége a nyárnak.

Az Alpok felett húzódik egy frontrendszer, ami éjszakára borult eget, hulló esőt, nedves utakat és legalább ötven szürkeárnyalatot hoz és felhősödést hoz az Alpok és a frontrendszer között tartózkodókra. Bezzeg a Földközi- és az Égei-tenger menti országokban még tart a szeptemberi nyár, délutánra 25 és 30 fok közé melegszik fel a levegő! De a Kárpát-medencében? Nyugati frontrendszer, hétvégén mérséklődő felmelegedés, további lehűléssel a jövő héten.

Szombaton átmeneti felhőzetcsökkenéseket elcsíphetünk, de alapvetően mindenhol borús lesz az idő. A Dunántúl és Alföld északi felén, valamint az Északi-középhegység térségében számíthatunk záporra, zivatarra. Éjszaka csökken a felhőzet, eláll az eső, foltokban köd képződhet. 

Vasárnap több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, de később beborul, és délután eső, zápor és zivatar fogja öntözni a Dunántúlt. Mérsékelt irányú változó szélre számíthatunk, mármint ha szerencsénk lesz, mert egyébként a zivatarok környezetében erős és viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16 fok közé várható,a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 27 fok között lesz.

Rovatok