Index Vakbarát Hírportál

Tényleg kipusztul majd a menekültek miatt az Alföld?

2016. szeptember 20., kedd 13:23

Tudta? Nem tudta? Jobb, ha tudja! Egy kampányban mindig sok csúsztatás, féligazság, sőt komplett hazugság hangzik el. Az október 2-i kvótanépszavazásig igyekszünk szép sorjában megnézni, mi igaz ezekből. Kezdjük azzal, hogy tényleg kipusztul-e majd a Magyarországra érkező menekültek miatt az Alföld, és ezzel a Trianon utáni csöppnyi maradékot kockáztatjuk?

Mi az állítás? A XVI. századi török inváziók során „csaknem 200 évre elrabolták országunk 1/3-át, és ennek következtében az Alföld lakossága csaknem teljesen elnéptelenedett, magyar lakossága kipusztult”. A menekültekkel „ismét egy Iszlám megszállás” kora jöhet, mely során ismét annyira megváltozhat a jelenlegi Magyarország etnikai összetétele, hogy azzal a Trianon utáni „csöppnyi maradékot” kockáztatjuk.

Ki állította? Szabó Lukács Imre hajdúbagosi polgármester (független) és Vitányi István országgyűlési képviselő (Fidesz)

Hol állította? A szeptember 21-i lakossági fórum meghívójában.

Igaz vagy hamis?

Nehéz objektív kritériumokat találni egy ilyen hanyatlásvízióra, de nem hátrálunk meg a feladat elől! Kezdjük azzal az összefüggéssel, ami minden kétséget kizárólag igaz:

A hódoltság alapozta meg Trianont.

Arról egy egész Indexet tele lehetne írni, hogy a tiritarka etnikai viszonyokon túl mi kellett még Trianonhoz, de tény, hogy az állandó hadiállapot valóban a főképp a Kárpát-medence centrumában elhelyezkedő magyar etnikumot sújtotta a legjobban. A masszív népességpusztulás pedig tényleg úgy megváltoztatta az etnikai viszonyokat, hogy Magyarország a nacionalizmus megjelenésével rögtön szembesült a nemzetiségi kérdéssel is, az izmos szlovák, román és délszláv kisebbség pedig jó okot/ürügyet szolgáltatott Magyarország feldarabolására.

A probléma inkább az, hogy ezen a triviális történelmi összefüggésen túl a török kor és a menekültválság közti összes analógia – az „új népvándorlás” allegóriájához hasonlóan – minimum sántít:

A „neohódoltság” vízióját egyedül – nagy-nagy jóindulattal – az teheti politikai szempontból érdekessé, hogy több évtizedes, évszázados időhorizontot villant fel, melyben újabb meg újabb betelepítési hullámok jönnek. A kívülről érkező muszlimok csatlakoznak az amúgy is jobb demográfiai mutatókkal rendelkező sorstársaikhoz, majd közösen hirdetnek dzsihádot az őket befogadó magyarok ellen. Ez a forgatókönyv azonban már tényleg annyi valószínűtlen tényezővel kalkulál, hogy érdemesebb inkább arra a polcra helyezni, ahol a pécsi dzsihadisták ősmagyar lósámánokkal és paksi toxikus szellemekkel harcolnak a 2050-es évek Árnyékmagyarországán.

A Hazugságvizsgáló első darabját itt olvashatja, amiben darabokra szedtük a népszavazási kérdést.

Rovatok