Index Vakbarát Hírportál

Nyomozás indult az Alföldi utcai gyermekotthonban történt szexuális zaklatás miatt

2016. szeptember 22., csütörtök 08:04 | aznap frissítve

A rendőrség kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt büntetőeljárást indított az Alföldi utcai gyermekotthonban történtek miatt, írja a Magyar Nemzet Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli válasza alapján, amelyet a PM-es Szabó Tímeának adott.

A legfőbb ügyész írásbeli válasza alapján a rendőrség erőszakos közösülés gyanúja miatt rendelt el feljelentéskiegészítést, majd szeptember 9-én nyomozást kezdett. Már több tanút kihallgattak, és újabbak meghallgatását is tervezik.

Az ügyben a fővárosi Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság tett bejelentést. A bejelentés szerint a nevelők nemi erkölcs elleni és más bűncselekményeket követhettek el az intézetben lakó kiskorúak ellen.

A Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) Alföldi utcai, I. Számú Befogadóotthonával kapcsolatban korábban olyan vádak jelentek meg a sajtóban, hogy ott a dolgozók szexet vártak a kiskorúaktól játékért vagy magasabb zsebpénzért cserébe. A gyermekotthonban zajló feltételezett szexuális zaklatásokról és visszaélésekről elsőként a Bors adott hírt, az érintett gyerekek szerintük 9–10 és 13–15 évesek.  

Az ügyben már korábban is vizsgálódott rendőrség, de akkor nem sikerült megerősíteni, hogy visszaélések történtek volna. Az intézmény belső vizsgálata sem tárt fel olyan eseményt, amely miatt beavatkozásra lett volna szükség.

Korábban megjelent olyan hír is, hogy az intézet egyik lakójának 44 éves barátja akarta hamis vádakkal befeketíteni az intézményt, mert elválasztották 16 éves barátnőjétől. A 44 éves férfi a Magyar Nemzetnek azt mondta: nem személyes bosszúvágy motiválta. Korábban ugyanis jelezte a gyermekvédelmi főigazgatóságnak, hogy párját jogsértések érték, de válaszul az intézmény megfenyegette őt. 

Rovatok