Index Vakbarát Hírportál

Zsinagógát venne a Matolcsy-féle egyetem

2016. szeptember 24., szombat 18:12

Több mint kétmilliárd forintos tartozást halmozott fel a 2013 óta felszámolás alatt álló Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ), ezért az állami felszámoló a szervezet több ingatlanját is árulja. A meghirdetett épületek között van a kecskeméti zsinagóga résztulajdona is, ez iránt a helyi Pallasz Athéné Egyetem érdeklődik – írja a Napi.hu.

Mivel a kormány 2013-ban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette az MTESZ-t, a felszámolását az állami Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi. Az MTESZ-nek két budapesti és tizenöt vidéki ingatlana volt, ebből egy budapestit és nyolc vidékig már sikerült eladni. Ezek egyike az egykor zsinagógaként működő kecskeméti épület, amely 1963-ban került az államhoz, és a hetvenes években alakították kulturális intézménnyé, jeleneg a Tudomány és Technika Háza működik benne.

A többi tulajt nem érdekli, az egyetem beszállna

Az épületnek az MTESZ a 44,7 százalékát birtokolja, mellettük tulajdonos még a a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Bács-Kiskun Megyei Egyesülete 43,4 százalékkal, illetve a Mazsihisz 11,9 százalékkal.  Az MTESZ tulajdonrészét 170 millióért árulják. A másik két tulajdonosnak elővásárlási joga van, de a Napi.hu kérdésére elmondták, hogy nem fognak élni vele. A TIT továbbra is az épületben tervezi a működést, de nonprofit szervezetként nincsenek abban a helyzetben, hogy ilyesmire költsenek. Viszont annak se örülnének, ha sokáig húzódna az eladás, mert addig is egyedül kell fenntartaniuk az épületet.

A lap viszont megkérdezte a Magyar Nemzeti Bank alapítványi támogatását élvező Pallasz Athéné Egyetemet is, amely a Kecskeméti és a Szolnoki Főiskola összeolvasztásával jött létre idén júliusban. Az intézmény válaszából kiderül, hogy érdekli őket az üzlet, és az ügyben illetékes egyetemi szenátus legözelebbi, október második felében esedékes ülésén születhet döntés a vásárlásról.

 A ház egyébként műemléki védettség alatt áll, a TIT szerint kulturális-oktatási célokon kívül másra nem nagyon alkalmas.

Rovatok