Index Vakbarát Hírportál

Kilép a Helsinki Bizottságból egy volt SZDSZ-es képviselő

2016. szeptember 27., kedd 22:08

"Megdöbbentő, hogy egy eredetileg a demokrácia értékei és az állampolgárok jogai mellett elkötelezett szervezet [...] mára odáig jutott, hogy most a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, a népszavazás ellen kampányol" – írja a vigyazo.blog-on Mészáros István László ügyvéd, aki 1990-től 1998-ig az SZDSZ parlamenti képviselője, Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának alelnöke volt. A volt politikus ebben az írásában jelentette be, hogy kilép a Magyar Helsinki Bizottságból, aminek 1992-től volt a tagja.

A Helsinki Bizottság az érvénytelen népszavazásért kampányol. Úgy gondolják, hogy a mostani helyzetben egy civil jogvédő szervezetnek is helyénvaló politizálnia, mert az általuk csak kényszernépszavazásnak nevezett referendum a menekülteknek és Magyarországnak is árt. A szervezet azért kampányol, hogy minél többen adjanak le érvénytelen szavazatot.

"Végzetes szereptévesztés, hogy egy elvileg független, civil jogvédő szervezet ezzel a kampánnyal a pártpolitika mezejére lépett" – írja Mészáros, aki azt is nehezményezi, hogy a Helsinki Bizottság vezetése egy ilyen súlyú kérdésben nem kérdezte meg a tagság véleményét.

A volt SZDSZ-es október 2-án elmegy és nemmel fog szavazni.

Frissítés szeptember 28-án reggel 8:33-kor: egy olvasónk  hívta fel rá a figyelmet, hogy Mészáros István László annak a Hit Gyülekezetének a tagja, amelyik a népszavazáson a nem szavazatra buzdít.

Rovatok