Index Vakbarát Hírportál

Nyolc hónapos terhesen rendeltek be egy nőt határvadász-toborzásra

2016. szeptember 28., szerda 09:04

Nyolc hónapos terhesen hívtak be rendőrségi határvadász-tájékoztatóra egy kaposvári kismamát. A nő a Sonline.hu-nak elmondta, hiába jelezte, hogy hamarosan szülni fog, ezért ha lehet, nem buszozna oda-vissza száz kilométert, közölték vele:

ha nem jelenik meg, törlik a közmunka-programból.

A nő akkor szembesült ezzel, amikor felhívta az illetékes munkaügyi központot, hogy inkább nem utazna Marcaliba nyolc hónapos terhesen, és állapotáról szívesen küld orvosi igazolást, leleteket is. A kormányhivatalban azonban azt közölték, hogy nem tehetnek semmit, mindenképpen meg kell jelennie, különben kizárhatják a közmunkából, hiszen a törvény szerint

a felajánlott lehetőségeket nem lehet visszautasítani

Ezért aztán a nőt végül szülei vitték el a tájékoztatóra, ahol úgy ötvenen lehettek - mindenki olyan érettségizett fiatal, aki nem talált állást, és kulturális közfoglalkoztatottként dolgozik, főleg a Nemzeti Művelődési Intézet alkalmazásában. Az előadáson azt mondták, elég aláírni a jelenléti ívet, és mehet is. Így is történt, de a nő sérelmezi az egész, korai szüléssel fenyegető eljárást, illetve azt, hogy az útiköltséget nem térítették meg.

A határvadász századokba szeptember 1-jétől toborozzák a fiatalokat a megyei kormányhivatalok foglalkoztatási osztályainak, a pályaorientációs iskoláknak a bevonásával, és elsősorban a közép- és felsőfokú végzettségű közmunkásokat keresik meg. A határvadászok 2+4 hónapos kiképzés után állnak szolgálatba.

Korábban a Kisalföld dokumentumokkal is bizonyította, hogy a honvédség nemre, kora és egészségi állapotra való tekintet nélkül hívja be a közmunkásokat, és a közmunka-programból való kirúgással zsarolja azokat, akik nem jelentkeznek "önként" szolgálatra. 

Rovatok