Index Vakbarát Hírportál

Vasárnap fotózgatna Felcsúton? Az NVB megtiltja

2016. szeptember 30., péntek 18:51

A TV2-n a kormány egyszerre társadalmi hirdethet és kampányolhat a kvótanépszavazás kapcsán, ám a Kétfarkú Kutyapárt mobilos applikációja, amely az érvénytelen szavazatok leadására buzdít, jogsértőnek bizonyult. Az 1,6 milliós bírságtól azonban végül elállt a testület.

Súlyosan jogsértő a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) mobiltelefonos applikációja, amely érvénytelen szavazásra és a szavazólapok fényképének megosztására hívja fel a választópolgárokat – állapította meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A testület az ügyben büntetőfeljelentést is tesz.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással. Beadványában azt írta, az MKKP internetes oldalán, közösségi oldalán, és internetes oldalán hirdeti a "Szavazz érvénytelenül!" mobilapplikációt, ezzel a párt arra hívja fel a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül és a szavazólapuk képét osszák meg az applikáció segítségével. Ez a beadványozó szerint jogsértő.

Patyi András, az NVB elnöke a döntési javaslat előterjesztésekor úgy fogalmazott, az érvénytelen szavazatok megosztására készített applikáció már túlmegy azon a határon, amit "viccként" lehet elkönyvelni a kampányban, a választási rendszer alapelemét, a szavazás titkosságát tervezi megsérteni.

A bizottsági tagok egyetértettek abban, az applikáció a választási rendszerbe vetett közbizalom megingatására alkalmas.

Az NVB ezért egyhangú döntéssel megállapította, hogy

az MKKP a "Szavazz érvénytelenül!" applikációval megsértette a választás tisztaságának és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét,

és ezzel az alaptörvényben deklarált, a választások tisztaságának alapelvét.

A bizottság arról is egyhangúlag döntött, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak, hogy vizsgálja ki, törvénysértő-e az applikáción megvalósuló személyes adatkezelés.

Igaz, az adatvédelmi hatóság ezen valószínűleg nem talál majd fogást, hiszen a személyes adataival mindenki önként rendelkezik személyes adataival.

Az NVB egyúttal - Litresits András, az MSZP és Bodolai László, az LMP delegáltja ellenszavazatával - arról is határozott, hogy feljelentést tesz a rendőrségen. Bár az ellenzők szerint a bűncselekménynek "nincsen kísérleti alakzata", az előkészület vagy kísérlet ebben az esetben nem büntethető.

Az NVB megvitatta a lehetőségét annak, hogy a Kétfarkút 1,66 millió forintos bírsággal sújtsák, ettől azonban elállt a testület.

A szavazólapok lefényképezése azonban a testület minden tagja szerint jogszerűtlen volt. Ennek előtörténete, hogy korábban az MSZP is tiltakozott ez ellen, épp azért, hogy senki se legyen kényszeríthető arra – például, ha felmerül a gyanú, hogy valakiket pénzért, szervezetten szállítanak a szavazásra –, hogy az adott szervezőknek megfelelő szavazatot adjon le.

Kisvasutat fotózni kampányrendezvény

Az NVB korszakalkotó döntést is hozott egy marginális Facebook-csoport felhívása kapcsán. A Civil Ellenzéki Kerekasztal azt javasolta, hogy szavazás helyett, akinek kedve van, inkább menjen Felcsútra és fotózkodjon a kisvasúton.

Az NVB kampányrendezvénynek minősítette a szavazás napjára tervezett programot, így megtiltotta azt.

A kormány viszont nem jogsértő

A Patyi András vezette NVB egyúttal arról is döntött, hogy a  TV2-n látható, népszavazásra buzdító „közérdekű hirdetések” nem jogsértők. A kormány tehát a kampány idején kampányol – a nemek mellett – és közérdekű hirdetésként is felületet kap – a részvételre való szavazásra buzdítva – ám Patyi úgy vélte ez nem jogsértő, mert szerinte "nem köztudomású tény, hogy a kormány érdekeit célozza a részvételre buzdítás." Ráadásul ennek elmaradása sértené az igenre szavazók esélyegyenlőségét – vélte.

Nem ez az első alkalom, hogy az NVB megvédte a kormány hirdetéseit. Igaz. a Kúria később jogsértőnek találta, hogy a "Nem" mellett kampányoló kormányzati hirdetéseken nem volt láthatóan feltüntetve, hogy kormányzati megrendelésre készült hirdetésről volt szó. A Kúria a döntésével felülbírálva ezzel az NVB határozatát.

Ugyanakkor az NVB korábban megvédte az MKKP-t, megállapítva, hogy jogsértően tépkedték le a párt plakátjait Szombathelyen.

Rovatok