Index Vakbarát Hírportál

11 helyen nemcsak a kvótáról ikszelnek

2016. október 2., vasárnap 07:42

Miközben október 2-a alapvetően a kvótanépszavazásról szól a magyar belpolitikában, ezzel párhuzamosan tizenegy településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást. Hét helyen polgármestert, háromban polgármestert és képviselő-testületet, Soroksáron pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak.

Ezeken a településeken a választók a kvótakérdés mellett tehát a jelöltekről szóló papírokat is ikszelgethetik. Nézzük az érdekesebb időközi választásokat.

Jászkísér: Fidesz-Jobbik csata

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászkiséren a polgármesteri posztért alapvetően Fidesz-Jobbik csata várható. A tisztségért négyen indulnak: 

A nyolc képviselői helyre harmincöten jelöltették magukat, köztük Pintér Ferenc korábbi független polgármester is. A mintegy 5500 lakosú város választói névjegyzékében 4322-en vannak.

Fülöpháza: megválasztják a kommondoros Balogh utódját

A Bács-Kiskun megyei Fülöpházán azért tartanak időközi választást, mert a korábbi polgármester, az egykor fideszes, majd "vakkomondoros" akciója után független Balogh József lemondott tisztségéről. Júniusban ugyanis jogerősen tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék, amiért 2013 áprilisában ököllel többször arcon ütötte élettársát. 

A tisztségért most hárman indulnak: Kalapos Mária (Munkáspárt), valamint Nagyné Balogh Csilla és Lesi Árpád Mihály függetlenek. A voksoláson mintegy 760-an vehetnek részt. 

Jászszentandrás: itt is Fidesz-Jobbik csata

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászszentandráson azért tartanak időközi választást, mert a korábbi polgármester, Banka Ferenc (Fidesz-KDNP) júniusban elhunyt.

A tisztségért hét jelölt indul:

A választói névjegyzékében több mint kétezren szerepelnek.

Soroksár: pártok versenyeznek

Budapest XXIII. kerületében, Soroksáron a 6. számú egyéni választókerületben a korábbi helyi képviselő, Kolosi Ferenc (Itthon Vagyunk Egyesület) halála miatt lesz időközi választás. A képviselői helyért heten indulnak:

Az MSZP nem indít saját jelöltet, a párt jelezte, hogy Ullmannt támogatja. A választókerület névjegyzékében csaknem 2500-an szerepelnek.

Függetlenek harca

A további települések országos szempontból azért kevésbé érdekesek, mert a Munkáspárt kivételével a pártok nem indítanak jelölteket. Így a települések független, országosan ismeretlen jelöltekről szavazhatnak.

Polgármester-választás lesz még: a Vas megyei Gersekaráton, a Pest megyei Kartalon, a Baranya megyei Oldon, a Heves megyei Szúcson, a Győr-Moson-Sopron megyei Rábcakapiban, a Fejér megyei Abán, illetve a Veszprém megyei Bakonyszentivánon. 

Rovatok