Index Vakbarát Hírportál

A felderítés hibázott, ha nem vették észre a hajléktalan SIM-kártya vásárlásait

2016. október 6., csütörtök 07:04

A Magyar Idők írta meg, hogy szervezett bűnözői körök egy hajléktalan nevéremintegy 200 ezer SIM-kártyát vásároltak a Magyar Telekomtól, a kártyák egy része pedig a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terroristasejt tagjaihoz vándorolhatott. A lap azt írta, hogy a hajléktalan csak egy kártyát vásárolt személyesen, a többit már mások vették meg az ő adatait felhasználva, ráadásul különböző időpontokban, hónapokon át. Az alvilágnak és a terroristáknak azért van szükségük nagy mennyiségben ilyen kártyákra, mert egy kártyát általában csak egyszer használnak, majd kidobják azt, így nehezen lekövethetőek.

A Magyar Telekom a Magyar Időknek úgy reagált, hogy nekik nem feladatuk vizsgálni, hogy egy ügyfél hány SIM-kártyát vesz, ezzel kapcsolatban nincs törvényi korlátozás sem.

Németh Szilárd, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a hír hallatán közölte: "Gratulálok. Nem tudom elfogadni a Magyar Telekom hozzáállását ehhez a kérdéshez." Szerinte az ügynek fel kellett tűnnie a Magyar Telekomnak és "minimum egy bejelentést megért volna." Németh felkérte a kormány nemzetbiztonsági kabinetjét, hogy vizsgálja ki a Magyar Idők értesülését.

Ám ha igaz, amit a Magyar Idők ír, akkor az nem a Magyar Telekomról, hanem a hazai titkosszolgálatokról állít ki nem éppen túl jó bizonyítványt.

Nemzetbiztonsági területen jártas forrásokból úgy tudjuk, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is kiemelt, napi (online) kapcsolatban áll az összes mobil-és egyéb hírközlési szolgáltatóval - már csak az adatszolgáltatások miatt is.

Az Indexnek több, a felderítésben jártas forrás is azt mondta, hogy az elhárításnak detektálnia kellett volna, ha ekkora mennyiségben egyetlen személy adataival vásárolnak kétszázezer SIM-kártyát, még akkor is, ha ezt nem egy időben, hanem hónapokon keresztül teszik. Azaz a hajléktalan SIM-kártya vásárlása azt jelzi, baj van a felderítéssel, ami egyébként a terrorelhárítás alapjának számít - magyarázták a szakemberek. 

Az persze kérdés, hogy ezúttal melyik szerv hibázott, miután a Terrorelhárítási Központ megalakulásával az Alkotmányvédelmi Hivataltól teljesen elkerült a terrorelhárítás és az azzal kapcsolatos felderítő munka és átkerült a TEK-hez. Ez egyébként a forrásaink szerint feszültséget is teremtett a két szervezet között, mivel a titkosszolgálatok rendőri szervezetként tekintettek és tekintenek a TEK-re. Több, egykori titkosszolga szerint egészen mást igényel egy titkosszolgálati, mint egy bűnügyi felderítő munka, a kritikusok szerint ennek a levét pedig előbb-utóbb a terrorelhárítás issza meg.

De az igazsághoz hozzátartozik, hogy megalakulása után a TEK nemcsak a rendőrségtől, hanem az Alkotmányvédelmi Hivataltól is vett át embereket, ugyanakkor a terrorelhárító szervezetet belülről ismerő forrásaink szerint a felderítésben nem a legerősebbek a tekesek. Ám miközben az AH-tól megvonták a terrorelhárítást, több olyan terület is maradt náluk, ami a terrorelhárítás határterülete, így például a szervezett bűnözés is. 

Azaz a SIM-kártya ügyében legalább két szervezet felderítése hibázott. De ha igaz a kormányközeli lap értesülése és a hajléktalan nevére vásárolt SIM-kártyákból terroristáknak is jutott, akkor az a terrorelhárításért felelős TEK blamája.

"Az eredményes terrorelhárítási munka alapja a felderítés és a megelőzés. A munkánkhoz szükséges információk megszerzése, elemzése és értékelése a TEK Felderítési Igazgatóságán zajlik. A megelőzés érdekében a klasszikus felderítői és elemzői feladatokat végezzük, de kiemelten figyelünk a terrorizmussal összefüggésbe hozható információkra" - mondta még egy júliusi interjúban a TEK vezetője, Hajdu János. 

Rovatok