Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették a bicskei gyermekotthon igazgatóját

2016. október 6., csütörtök 15:02 | aznap frissítve

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azonnal felfüggesztette a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, és a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság feljelentést tett a rendőrségen miután a gyermekvédelmi gyám jelzése által szeptember 23-án tudomást szerzett az intézményben történt szexuális zaklatás gyanújáról - közölte az Index megkeresésére az Emmi.

Az RTL Klub szerda esti Házon kívül című műsorában hangzott el, hogy évekig molesztálhatta a bicskei gyermekotthon lakóit az intézmény vezetője. A riporternek két áldozat is beszélt, arccal és névvel is vállalva a nyilatkozatot. Az igazgató huszonhat éve vezette az intézményt, Bicske díszpolgára, állami kitüntetést is kapott példás munkájáért.

Szigorítás

Az Emmi azt közölte, hogy a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy az ilyen eseteket feltárja, megelőzze és a zaklatókat bíróság elé állítsa.

Az Emmi szerint a gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését. A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorú büntetését segíti, hogy a kormány kiemelten megszigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új Büntető Törvénykönyvben. Azt is közölték, hogy hamarosan a parlament elé kerül a gyermekvédelmi törvény módosítása, ami reményeink szerint még nagyobb védelmet ad a gyermekeknek.

Bicske polgármestere, Pálffy Károly az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a híradásokból értesült az ügyről,  de "tekintettel arra, hogy az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, és rendőrségi vizsgálat van folyamatban, így annak lezárultáig nem kívánok az ügyben további nyilatkozatot adni.

Vonat elé vetette magát egy fiú

A molesztálást nyilvánosságra hozó riportban elhangzott, hogy szeptember elején egy 18 éves, gyermekotthonos fiú a vonat elé vetette magát Bicskén. Másnap egy gyermekotthonos barátja, Julián bement a rendőrségre, és feljelentést tett szexuális zaklatás miatt. El akarta mondani, hogy az igazgató hosszú idő óta szexuálisan zaklatja a felügyeletére bízott fiúkat, köztük őt is.

A fiúk sokáig nem beszéltek, mert azt gondolták, nekik, intézetis gyerekeknek úgysem hinne senki, de most az RTL Klub Házon kívül című riportműsorban megszólaltak. Julián azt mondta, azért állt nyilvánosság elé a történettel, mert attól fél, ha most nem lépnek, akkor a gyermekek molesztálása elfogadott dologgá válik.

Julián története

A 21 éves Pop Mert Julián elmesélte, hogy 13 éves volt, amikor az igazgató kikezdett vele. „Arra gondoltam, mielőbb legyen vége, és kimehessek” – mondta. Négy évig zaklatta őt a férfi, de a fiú senkinek nem mert szólni, magát hibáztatta a történtekért.

Magányos gyerek volt, egyedül az igazgatót, ahogy ő hívta, János bácsit érdekelte, hogy érzi magát. Julián nyitott felé, mert érezte a bizalmat, olyan érzése volt, mintha önzetlenül szeretné őt. Megölelte, megsimogatta, puszit adott neki. Bármit elmondhatott neki, mert nem volt következménye. Felnézett rá, és úgy érezte, értékesnek tartja.

Julián hallott már sztorikat arról, hogy viszonyt folytat az igazgató bizonyos fiúkkal, de nem akarata elhinni. Amikor 13 éves volt, egyszer bement az irodájába, és kulcsra zárta az ajtót, ettől nagyon félni kezdett. Szemben ült vele, és az igazgató a beszélgetés alatt többször magához nyúlt. Nagyon megijedt a helyzettől, és úgy csinált, mintha nem vette volna észre - mondta el Julián a riportban. Aztán benyúlt a pólójába, és egy álló nemi szervet látott maga mellett. Azt se tudta, mit csináljon, sokkolta a dolog. Aztán megfogta Julián kezét, és rárakta a nemi szervére.

"Lesütött szemekkel a földet bámultam, és csináltam azt, amit ő akar" - emlékezett vissza.

Utána alig tudott aludni, virrasztott, mert egy egész világ omlott össze benne. Azt érezte, hogy bűnt követett el, valami nagyon nem normális dolgot csinált. Az igazgató pedig utána úgy csinált, mint ha mi sem történt volna.

Rendszer lett belőle, négy évig járt rendszeresen az igazgató irodájába. Mindig csak arra gondolt, hogy minél hamarabb legyen vége - mondta. 

Levente is gyakori vendég volt

Illés Leventét nyolc évig molesztálta az igazgató, 12 évesen kellett elszenvednie az első erőszakot. Ő is gyakori vendég volt az igazgatónál. Eleinte azért járt oda, mert ott biztonságban érezte magát, mert nagyon elveszett gyerek volt. "Beszélgettünk, aztán egy idő után elkezdett fura dolgokat csinálni" - mesélte. Hasonló dolgokat mesélt, mint Julián, hogy neki kellett fogdosni az igazgatót, és őt is fogdosni kellett, cserébe támogatta őt, leginkább készpénzzel. "Bután fogtam föl, úgy gondoltam, ha már egyszer megtörtént, akkora utána is megtörténhet" - mesélte. "Nagyon szerette azt mondani, hogy játsszunk egy kicsit" - emlékezett vissza. Levente azzal a fiúval beszélt erről először, aki később a vonat alá ugrott.

Egy lány arról beszélt a riportban, „nyílt titok volt az otthonban, hogy János bácsi szereti a fiatal fiúkat”, és tud olyan fiúról, aki jelenleg is ott él, és molesztálták.

A riportban egy bicskei gyermeknevelő elmesélt egy olyan történetet, amikor az igazgató épp egy félárva gyereknek és testvéreivel közölte, hogy meghalt az édesanyjuk, és miközben emiatt sírtak, az egyiküket elkezdte simogatni, és benyúlt a nadrágjába. Amikor ezt elmesélte a gyerek a nevelőnek, azt mondta, inkább ne nagyon beszéljen erről.  Azt mondta, kollégái jelezték az igazgatónak, hogy szóltak neki a molesztálásról, de az igazgató elhajtotta őket azzal, hogy nem történt semmi. A problémát később az ombudsmannak is jelentették, de még ez után sem törént semmi.

János bácsi

Az RTL riporterei megkerestek egy fővárosi gyermekvédelem egykori vezetőjét, aki nem először hallott már a bicskei intézet vezetőjéről. Egyszer elcsípett egy beszélgetést, amiben egy gyermekvédelmi osztályvezető azt mondta az igazgatónak, hogy nem kéne simogatni a kisfiúkat. Amikor rákérdezett, hogy mi volt ez, már ködösítettek.

Az igazgató ismert és elismert tagja Bicskének, Mentsvár néven gyermekvédelmi alapítványt vezet, Bicske díszpolgára, és az önkormányzat szociális és egészségügyi bizottságának az elnöke is volt. A gyermekvédelemben végzett kiemelkedő munkájáért idén állami kitüntetést,  vehetett át a Pesti Vigadóban.

Egyszer már nyomoztak ellene

Az RTL Klub csütörtök esti híradójából kiderült, hogy öt évvel ezelőtt volt már rendőrségi nyomozás, belső vizsgálat a bicskei gyermekotthonban, ahol több volt lakó állítása szerint az igazgató szexuálisan zaklatta a fiúkat. A rendőrség akkor azzal zárta le az ügyet, hogy a gyerekek csak véletlenszerű érintésekről számoltak be.

Rovatok