Index Vakbarát Hírportál

Nem profi, inkább csak felkészült volt a Teréz körúti robbantó

2016. október 8., szombat 20:39

Valószínűleg alacsony vagy közepes hatóerejű robbanóanyagot használhatott a Teréz körúti robbantó, mondta Gál Tamás tűzszerész szakértő az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Az MTI tudósítása szerint a bombabiztonsági szaktanácsadó azt mondta: a rendőrség már biztosan tudja a robbanószerkezet összetételét, de még nem hozta nyilvánosságra. Gál Tamás úgy véli: házi készítésű improvizált szerkezetet használhatott a robbantó, amelyet a robbantástechnikában használt anyaggal töltött meg.

A tettes nem időzítővel, inkább távirányítással hozta működésbe a szerkezetet.  Arra a kérdésre, hogy profi volt-e az elkövető, a szakértő azt felelte: a profit valahol képezték, a Teréz körúti robbantó inkább "felkészült" volt.

A Magyar Idők szombaton azt írta: négy korábbi pokolgépre is kísértetiesen hasonlít a Teréz körúton használt csőbomba szerkezete. A lap felidézi, a rendszerváltozástól napjainkig legalább száz, robbantással elkövetett bűncselekmény történt hazánkban, ezek többsége ma is megoldatlan, a tettes vagy tettesek ismeretlenek. 

Gál Tamás szerint a 2000-es évek elejének robbantásos merényletei az alvilági átrendeződéshez kötődtek. Most a rendőrség egy 25-27 év körüli férfit keres, aki akkoriban még nem valószínű, hogy "aktív bűnöző" lett volna. 

Rovatok