Index Vakbarát Hírportál

A TEK egy szír embercsempészt fogott el, aki Salah Abdeslam emberét szállította

2016. október 10., hétfő 07:30 | aznap frissítve

A Magyar Idők folytatja a párizsi merényletekben részt vevő Salah Abdeslam magyarországi kapcsolatainak feltérképezését. A lap most a Terrorelhárítási Központ egyik sikeres akciójáról számol be, amelyben egy szír embercsempészt vettek őrizetbe, akinek a merényletekhez nem volt köze.

A TEK július 21-én fogott el egy  szír férfit, aki ellen az osztrák hatóságok embercsempészet miatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.  A férfi egy kiterjedt nemzetközi embercsempész-szervezet vezetője volt.  Az embercsempész Abdeslam egyik terroristagyanús kapcsolatát, egy  A. Ahmed nevű embert szállította el Bicskéről Ausztriába. Az embercsempészt elfogása után a TEK átadta Ausztriának.

A Magyar Idők szerint azonban sem az embercsempésznek, sem A. Ahmednek nem volt köze sem a párizsi, sem a brüsszeli robbantásokhoz. Salah Abdeslam és Ahmed A. között a kapcsolat annyi, hogy  Abdeslam 2015. október 3-án őt is magával vitte a németországi Ulmból három másik, az Iszlám Államhoz (ISIS) kötődő terroristával együtt, akik aztán részt vettek a párizsi és a brüsszeli támadásokban.   

A. Ahmed pontos szerepéről nincs nyilvános információ. 12 nappal a párizsi támadás előtt, 2015. november 1-jén megkísérelte elhagyni Magyarországot Szerbia irányába. Feltehetően vissza akart jutni az ISIS rakkai bázisára, Szíriába, de a magyar rendőrség elfogta, és november 9-ig Kiskunhalason idegenrendészeti őrizetben tartotta, majd Bicskére szállították. Innen vitte Ausztriába a szír embercsempész.

Rovatok