Index Vakbarát Hírportál

Kemény MSZP-s válasz a Népszabadság-ügyre: vizsgálóbizottság kell

2016. október 10., hétfő 13:51

Nem fogja bojkottálni a DK-sokhoz hasonlóan a parlamentet az MSZP, mivel nem akarja átengedni az ellenzéki terepet a Jobbiknak. A szocialisták maguk között azt is leszavazták, hogy a hétfői ülésről távozzanak. Ehelyett Molnár Gyula MSZP-elnök egy médiumok tulajdonosi hátterét vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezi.

Más-más politikai választ adott az éppen összefogásra készülő MSZP és DK az utóbbi napok egy fontos történésére, a Népszabadság kiadásának felfüggesztésére. Gyurcsány Ferencék úgy döntöttek, bojkottálják végleg a parlamentet, csak akkor mennek be, ha ezzel megakadályozhatják a Fidesz kétharmadát.

A DK tehát azt is vállalja, hogy ezzel komoly pénzbüntetéseket kapnak majd a házelnöktől. A parlamenti bojkott lehetőségét az Index információja szerint végiggondolták az MSZP vezetésében is, ám végül elvetették, mivel nem szeretnék a parlamentben átengedni a terepet a Jobbiknak. Ráadásul ezzel túl sok pénztől is eleshetne a frakció, ezt is mérlegelni kell.

A hétfői összevont elnökségi és frakcióülésen a többség végül azt is leszavazta, hogy a hétfői parlamenti ülésről kivonuljon a frakció.

Így aztán az MSZP Gyurcsányéknál visszafogottabb politikai választ adott a Népszabadság-ügyre. A párt, amely szombaton tüntetett a Népszabadság székházánál, most azt kezdeményezi, hogy 

állítsanak fel egy vizsgálóbizottságot. 

A bizottság a médiumok tulajdonosi hátterét, annak esetleges aránytalanságát vizsgálná - mondta a sajtótájékoztatóján Molnár Gyula, az MSZP elnöke az MTI tudósítása szerint. A bizottságnak azt is vizsgálnia kellene, hogy a médiumok reklámbevételei milyen cégekhez, cégcsoportokhoz köthető, van-e ebben aránytalanság. 

A pártelnök Tóth Bertalan frakcióvezetőhöz hasonlóan fekete szalagot viselt, és Népszabadság kiadásának felfüggesztését úgy értékelte: "a magyar demokrácia és a sajtószabadság sötét időszaka kezdődött el".

Az MSZP nem fog bojkottálni

A bojkott lehetőségéről azt mondta Molnár Gyula, hogy helyes döntést hozott a DK, amely egy frakcióval nem rendelkező párt.

Egy frakcióval rendelkező párt, ha ezt a lépést megtenné, gyakorlatilag átengedné a Jobbiknak az ellenzéki terepet, ezt pedig az MSZP nem teheti meg.

Az MSZP-sek tehát hétfőn bent maradtak a parlamentben, és az ülés kezdetén az MSZP-s képviselők egy Népszabadságot mutattak fel, és Tóth Bertalan frakcióvezető is erről beszélt napirend előtt.

Molnár Gyula a vizsgálóbizottság mellett a következőket javasolta még:

Molnár Gyula szerint "bűnösen hallgat" Áder János köztársasági elnök. Az elmúlt hetekben többször lett volna lehetősége - folytatta - , hogy hallassa a hangját, de ő kitüntetést adott át "egy Fidesz-közeli, egyértelműen idegengyűlölő újságírónak", és hallgatott a "brutális", a hangulatot szító népszavazási kampány idején is. Hallgat most is, amikor egy ellenzéki napilapot megpróbálnak bezárni - jelentette ki. 

Jelezte azt is, hogy október 23-nak olyan ünnepnek kell lennie, amikor a demokratikus ellenzék a civilekkel közösen meg tudja mutatni, milyen lehetséges megoldásokban gondolkozik a jövőről.

Tóth Bertalan frakcióvezető közölte, a hogy kvótareferendummal összefüggő "csalárd" alaptörvény-módosítás folyamatában, az ötpárti egyeztetéseken és a parlamenti szavazáson az MSZP-frakció nem vesz részt. Az elnökség erről a népszavazás napján döntött, most ezt erősítette meg az MSZP-frakció a képviselők egyhangúlag leadott szavazatával.

Rovatok