Index Vakbarát Hírportál

Amerika üzent a Népszabadság bezárása miatt

2016. október 13., csütörtök 18:49

Az amerikai alkotmány első kiegészítésével üzen az amerikai nagykövetség a Népszabadság megszüntetése ügyében – a felfüggesztett napilap munkatársai legalábbis így értelmezik a nagykövetség Facebook-oldalára kommentár nélkül feltett posztot.

A Kongresszus nem alkot törvényt vallás alapítása vagy a vallás szabad gyakorlásának eltiltása tárgyában; nem csorbítja a szólás- vagy sajtószabadságot; nem csorbítja a népnek a békés gyülekezéshez való jogát, valamint azt, hogy a kormányhoz forduljon panaszok orvoslása céljából.

A szabadságjogok tiszteletben tartásának fontossága nyilván mindig alapüzenet az amerikai diplomáciában, de ez most Magyarországon elsősorban a Népszabadság felfüggesztésére rezonál.

Az időzítés mindent elárul, köszönjük!

– írják a Népszabadság újságírói FB-oldalukon.

Ez az oktulajdonítás annyira nem is elrugaszkodott, az Egyesült Államok diplomáciája ugyanis kevésbé diplomatikusan is jelezte érdeklődését a legnagyobb politikai napilap bezárása ügyében: csütörtök délután a nagykövetség munkatársai, köztük Eric Watnik sajtó- és kulturális tanácsos személyesen is meglátogatták a volt népszabisokat az ideiglenes szerkesztőségünkben.

Rovatok