Index Vakbarát Hírportál

Alapítványozásba kezd a kormány is

2016. október 17., hétfő 12:00

Szinte visszhang nélkül fogadta el a múlt hét elején az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely visszaadja a kormánynak a jogot, hogy alapítványokat hozzon létre, írja a Magyar Nemzet.

A lap megkérdezte a Transparency Internationalt az új jogszabályról, Ligeti Miklós jogi igazgató pedig nem sok jót tudott elmondani az új törvényről. Azt nyilatkozta,

Ami pedig a jogi aggályokat illeti:

A Magyar Nemzet emlékeztet: a kormány korábban is hozhatott létre alapítványt, ezek megszüntetését az egykori Pénzügyminisztérium 2006-ban azzal indokolta, hogy a „közalapítvány intézménye sok esetben a közpénzek elfolyatásának egyik alapvető csatornájává vált”, és a közalapítványok „valójában azért jöttek létre, hogy élvezzék az alapítványi formával járó előnyöket”, például az alapítótól való vagyoni elkülönültséget.

Az első kormányalapítvány a Habsburg Ottó Alapítvány lesz, Lázár János szeptember végén egy kormányinfón azt mondta , a  Habsburg család megkeresése nyomán felmerült a Habsburg Ottó intézet létrehozása. Ehhez már elkészült egy törvényjavaslat egy alapítvány létrehozásáról. Az intézmény a budai várba kerülne. Az intézmény a szellemi hagyaték őrzésére lesz hivatott, létrejön egy könyvtár az írásos anyagok megőrzésére és a kutatások ápolására.

Rovatok