Index Vakbarát Hírportál

Eörsi Mátyás először kérte a kormány jelölését, majd visszautasította

2016. október 18., kedd 11:08 | aznap frissítve

A Demokratikus Koalíció közleményben jelentette be, hogy

Eörsi Mátyás visszautasítja a kormány jelölését a Community of Democracies főtitkári posztjára.

Mint írják, erről a DK tagja levélben tájékoztatta Szijjártó Péter külügyminisztert. Eörsi a döntését azzal indokolta, hogy 

a demokrácia megerősödéséért küzdő globális nemzetközi szervezet élén nem állhat hitelesen olyan személy, akit egy, a demokratikus intézményrendszer lerontásában elhíresült kormány jelöl.

Eörsi levelét teljes terjedelmében itt olvashatja.

A politikus pár hónapja még nem volt ilyen finnyás, augusztus elején a Facebookján magyarázta meg, hogy mivel a 18 tagállamot tömörítő szervezet vezetőségében dolgozik, megpályázza a főtitkári pozíciót - a jelölést azonban hivatalosan a kormánynak kell megtennie, és ezt meg is tette.

Az üggyel kapcsolatban Szijjártó Péter külügyminiszter Indexnek akkor azt mondta, hogy

[Eörsi] kérdezte, szerintem reális-e, hogy őt jelöljük, én meg mondtam, hogy persze. Elmentem a miniszterelnökhöz, mondtam, hogy szerintem ez jó ötlet, ő meg mondta, hogy a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet. Úgyhogy a magyar kormány most Eörsi Mátyást fogja jelölni főtitkárnak. Aki DK-tag, mint számomra kiderült.

A külügyminiszter Eörsi lépésére reagálva magához képest visszafogott közleményt adott ki:

Eörsi Mátyás maga kérte, hogy a Kormány fontolja meg az ő jelölését a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára. A kormány - a nyilvánvaló belpolitikai nézetkülönbségek ellenére - úgy döntött, hogy támogatja a kérést, tekintettel arra, hogy sokkal jobb ha egy magyar tölt be vezető pozíciót egy nemzetközi szervezetben, minthogyha nem. Arról a tényről, hogy Eörsi Mátyás a saját maga által kért támogatást utasította vissza, sarkos véleményünk van, ugyanakkor a tényt elfogadjuk.

Hogy Eörsi visszalépése után kit jelöl majd a kormány a posztra, egyelőre nem tudni. Amíg kiderül, olvassák el cikkünket azokról az ellenzékiekről, akik pozíciót vagy más segítséget kaptak a kormánytól.

Rovatok