Index Vakbarát Hírportál

Lázárnak nincs ujjlenyomata

2016. november 17., csütörtök 13:54

Új KRESZ jöhet

A kormány egy kerekasztal-tárgyalást indít az autózás ügyében - jelentette be a 70. kormányinfón Lázár János. Milyen keretek között lehet autót üzembe helyezni és üzemeltetni? - ez a fő kérdés, amiről az érdekképviseletekről tárgyalnának. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az új autók üzembehelyezési költsége a visegrádi négyek közül Magyarországon a legmagasabb, ami tarthatatlan.

40 éve nem alkottunk új KRESZ-t

- mondta Lázár, aki szerint megfontolandó, hogy a mostanit felülvizsgálja, és egy új KRESZ-t alkosson a kormány.

Vasút épül a reptérre

Vasútnak kell épülnie a ferihegyi repülőtér és Budapest belvárosa között - döntött a kormány. Lázár szerint egy 29 kilométeres vasúti pályát kell kialakítani a reptér felé, és ez lesz a Budapest-Cegléd-Szolnok új vasútvonal nyomvonala. Jelenleg még nem dolgozták ki a részleteket.

100 milliárdos beruházással elérhetjük, hogy 20 percenként induljon közvetlen gyorsvasút a reptér és a belváros között

Lázár ígérete szerint a menetidő is 18-20 perc lesz.

Vége a paksi kötelezettségszegési eljárásnak

Az Európai Bizottság arról tájékoztatta a magyar kormányt, hogy lezárta Magyarországgal szemben a kötelezettségszegési eljárást a paksi atomerőmű felújításához kapcsolódó közbeszerzések ügyében. Ezt az eljárást még 2015-ben indították Brüsszelben.

A miniszter szerint ez azt jelenti, hogy az EU nem vitatja el az ország jogát, hogy Oroszországgal szerződjön a munkákra és a kapcsolódó hitelfelvételre. Lázár odaszúrt Jávor Benedeknek, a Párbeszéd EP-képviselőjének, aki többször is támadta a paksi beruházást. Szerinte ez "látványos" vereség Jávor számára.

Ezek után reális esély, hogy 2017-2018-ban megkezdődik az építkezés Pakson.

További bejelentések

Oettinger-ügy: "Pitiáner bosszú"

Az Oettinger-ügyről Lázár újságírói kérdésre azt mondta, csupán Jávor Benedek próbál pitiáner bosszút állni a "paksi bukása miatt" azon a biztoson, amely Jávor korábbi feljelentését intézte, és csak a felét vette érdemben figyelembe, a másik felét az "eljárásrend szerint kezelte". Lázár azt mondta, a látogatásoknak semmi köze nincs a korábbi biztosi munkájához, és a mostani tárgyalásokon nem volt téma Paks. "Május 18-ára pedig Orbán Viktor kért találkozót, nem volt könnyű megszervezni, ehhez Mangold urat hívtuk segítségül, és azt javasoltuk, hogy jöjjenek együtt". Arról, hogy ki állta a költségeket, azt mondta, a magyar kormány fizette a tanácsadó céget, a Mangold tanácsadó irodát, amely szervezte az egészet. De ha lett volna kormánygép, elküldték volna érte, tette hozzá.

Népszabi, minimálbér, Orbán-Trump

Nincs ujjlenyomata, mégsem Pharaon

Van-e korrupció?

Bár azt mérik a közvéleménykutatók, hogy az emberek korrupciót érzékelnek, és a korrupció vádja mindig fel fog merülni, sorolni tudnám mi mindent tettünk, hogy visszanyessük a visszaélésre lehetőséget adó dolgokat, határozottan fellépünk a korrupció ellen, mondta Lázár János.

A 186 milliós tanösvény kapcsán azt mondta, a kormány 11 ezer milliárdot költött uniós pénzből, "minden kormányinfóra találni fognak egy olyan beruházást, amivel valami nincs rendben", mondta. Ezt a 200 milliót a 11 ezer milliárdhoz kell mérni, mondta. Hozzátette: a 2018-as kampány szerinte a korrupcióról fog szólni.

Óraátállítás

A kormány még nem tárgyalt a javaslatról, hogy hagyjuk el az évenkénti kétszeri átállítást, de azt elismerte Lázár, hogy a nemzetgazdasági bizottságnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak támogató az álláspontja, "és a kormány szempontjából az NGM jól képviseli az ügyet", mondta Lázár.

Rovatok