Index Vakbarát Hírportál

Túlzsúfolt a Cseppkő Gyermekotthon, sok a visszaélés is

2016. november 17., csütörtök 09:37

Rengeteg a gond a budapesti Cseppkő Gyermekotthon, túl sok a gyerek, nem járnak rendesen iskolába, sok a visszaélés és az agresszió is – írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet Székely László, az alapvető jogok biztosa jelentése alapján.

A jelentés szerint az otthon törvényellenesen túlzsúfolt, mert bár papíron több önálló egységből áll, a gyakorlatban 100-120 gyerek él együtt. ennek az anomáliának a felszámolásáért az ombudsman jogoszabálymódosítást is javasolt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek. Egy 2014-ben külön létrehozott egységben speciális szükségletű gyerekeket is nevelnek, holott az ő ellátásukra az intézménynek nincs is engedélye. A dolgozók jelentős részének pedig nincs szakmai végzettsége, és bár a törvényi minimumnál többen vannak, mégsem elegen ahhoz, hogy hatékonyan felügyeljék a gyerekeket.

Az ombudsman szerint a gyerekek nem járnak rendesen iskolába, a lógásokat a dolgozók nem tudják megakadályozni. A gyerekek beszámolói szerint gyakori köztük az erőszak ia. Volt olyan gyerek, aki zsarolásról, más molesztálásról is beszélt. A dolgozók a vizsgálat során elismerték, hogy egy-két lány gyermekprostitúcióban is érintett lehetett, amiről hiába tudtak, nem jelentették a hatóságoknak. A jelentés szerint az otthon igazgatója próbálta megakadályozni a gyerekek meghallgatását, amivel akadályozta a vizsgálatot.

A jelentés néhány pozitívumot is talált, a betegellátással például meg van elégedve az ombudsman, a szabadidős programokat pedig példaértékűnek nevezte. Ahogy a Magyar Nemzet emlékeztet rá, az otthon a korábbi években többször is szerepelt a hírekben, több baleset, két haláleset és az ott lakó gyerekekkel kapcsolatos visszaélések is történtek.

Rovatok