Index Vakbarát Hírportál

Díjmentes vízumot adunk az ukránoknak

2016. november 24., csütörtök 13:43

Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Hrojszman, Ukrajna miniszterelnöke csütörtöki, budapesti találkozójuk után sajtótájékoztatót tartottak. A tájékoztató elején négy megállapodást írt alá a két fél: egy sport ügyi megállapodást, egy megállapodást a Tisza-hidak felújításáról, egy segélyhitelről szóló megegyezést, illetve egy infrastrukturális együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot.

Orbán Viktor az aláírások után röviden arról beszélt, hogy a magyarok és ukránok sorsközösséget éreznek egymás iránt. Ukrajna szuverenitása pedig a legfontosabb, ennek megerősítése érdekében minden segítséget megad Ukrajnának Magyarország. „Két baráti népről beszélünk, mindig is volt egy baráti szolidaritás" - mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint Ukrajna azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a nyugati világhoz csatlakozik, amiben Magyarország maximálisan támogatja, ahogy támogatja az ország Uniós tagságát is. Ez a kérdés nincs ugyan napirenden most, még néhány lépcsőfok hiányzik, de Orbán úgy fogalmazott, „szeretnénk világossá tenni, hogy a mi szemünk előtt egy olyan Európa van, amelynek teljes jogú tagja Ukrajna". Orbán szerint azonban az unióban jelenleg két nagyon fontos dolgot blokkolnak: a vízum kérdését és a szabadkereskedelmi megállapodást. Ezekben a kérdésekben Ukrajna szószólója a V4-ek az Unióban, és Magyarország erre büszke.

Magyarország számára az ukránok vízummentessége erkölcsi kérdés

– fogalmazott Orbán, mert szerinte fel lehet ugyan hozni rengeteg ellenérvet is akár, de egyet nem lehet megkérdőjelezni: azt a három kemény évet, amin keresztülment Ukrajna az európai értékekért, az európai közösséghez tartozásért. Majd a miniszterelnök bejelentette, hogy:

Orbán szerint – összefüggésben az Oroszországgal szembeni szankciókkal − az Ukrajna és Magyarország közötti kereskedelmi együttműködés súlyosan visszaesett az elmúlt két évben, legalább 30%-kal. 2016 első nyolc hónapjában azonban ennek a visszaesésnek majdnem a felét sikerült ledolgozni, és reményeik szerint a korábbi szint fölé lehet majd emelni.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök arról beszélt, hogy az ukrán kormány belső reformokat hajt végre, megindult a gazdaság, azon lesznek, hogy a magyar-ukrán gazdasági együttműködés is javuljon, fejlődjön. A reform egyik elemeként pedig egy nagy privatizációs programot valósítanak meg, ahol a magyar gazdasági élet szereplőit is szívesen látják.

Hrojszman szerint a kisebbségek értéket képviselnek Ukrajnában és békességben élni, az államiság fontos tényezője.

Büszkék vagyunk a magyar nemzeti kisebbségünkre is, és azt szeretnénk, hogy mindenki otthon érezze magát Ukrajnába.

– fogalmazott az ukrán miniszterelnök.

November 24-25-én hivatalos látogatást tesz Magyarországon Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök, aki miután tárgyalt Orbán Viktorral, Debrecenben vesz részt egy gazdasági fórumon. Orbán Viktor legutóbb 2015. február 13 - án járt Ukrajnában, ahol Petro Porosenko ukrán elnökkel találkozott Kijevben.

Az ukrán miniszterelnök kedden arról beszélt, hogy Ukrajna fontosnak tartja az együttműködés szorosabbá tételét a szomszédos Magyarországgal. Hrojszman szerint bőséges lehetőségei, továbbá konkrét közös projektjei vannak a két országnak gazdasági, kulturális, infrastrukturális és energetikai területen, Kijev érdekelt a stratégiai kapcsolatok fejlesztésében is. Előrevetítette, hogy a mai, csütörtöki és a holnapi, pénteki megbeszélésein kiemelten lesz szó az infrastrukturális, az energetikai, a határ menti és a környezetvédelmi együttműködésről.

Megvitatjuk az együttműködés jelenlegi állását, és pontos terveket határozunk meg arra vonatkozóan, mit kell még a két félnek megtennie a fejlesztések megvalósulása érdekében

fejtette ki kedden.

Rovatok