Index Vakbarát Hírportál

174 határsértőt fogtak a hétvégén országszerte

2016. november 28., hétfő 07:32

174 határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén - közölte a rendőrség. Pénteken 33, szombaton 16, vasárnap 122 embert tartóztattak fel, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál rendőrök és katonák. Az ország belsejében és más külső határszakaszokon három határsértőt fogtak el a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a határsértőket, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében összesen 201 embert tartóztattak föl és kísértek vissza. (A megelőző héten - november 14-étől 20-áig - ez a szám 271 volt.) Más határszakaszokon és az ország belsejében 25 határsértőt fogtak el a múlt héten - derül ki a rendőrségi összesítésből.

Rovatok