Index Vakbarát Hírportál

Semjén terjesztette fel Bayert a lovagkeresztre

2016. november 30., szerda 13:59 | aznap frissítve

Az idei év egyik leghangosabb közéleti botránya volt, amikor augusztusban Bayer Zsolt átvette lovagkeresztjét. A korábbi kitüntetettek közül több mint százan visszaadták az elismerésüket, mert nem akarták, hogy egy lapon említsék őket az uszító, gyűlölködő és trágár szövegeiről is elhíresült publicistát.

Az MSZP-s Harangozó Tamás a botrány idején a fejébe vette, hogy kideríti, ki terjesztette fel Bayert a díjra, azt ugyanis nem adják csak úgy oda magától. A 444 szerint Harangozó Bayer augusztusi kitüntetése óta 13 levelet váltott különböző minisztériumokkal, de a konkrét kérdésére nem kapott választ, csak leginkább azt, hogy MSZP-s politikusként ne ugráljon.

Harangozó végül nem szimpla parlamenti kérdésre kapta meg a választ, hanem a Miniszterelnöki Kabinetirodának küldött közérdekű adatigénylésére érkezett meg hozzá a levél, amit ott a felterjesztő neve:

Semjén Zsolt.

A jelölés "érdekessége", hogy Semjén és Bayer osztálytársak voltak a Szilágyi gimnáziumban, és a mai napig barátok. Azt nem tudni, Bayer tudta-e, hogy Semjén javasolta a díjra, de a Mandinernek adott augusztusi interjújában arra kérdésre, hogy a politikai kedvenceknek nem a pártalapítványoktól kéne-e díjat kapniuk, a publicista reakciója ez volt:

erre nem fogok tudni válaszolni.

A miniszterelnök-helyettes egyébként azután jelölte Bayert, hogy a A GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány indítványozta azt. Miután kiderült, hogy Bayer lovagkeresztet kap, az alapítvány elnöke lemondott, mert nem értett egyet a Fidesz-alapító újságíró kitüntetésével.

A felterjesztő - azaz Semjén Zsolt - személye azért is pikáns Bayerral kapcsolatban, mert a KDNP elnöke ezzel gyakorlatilag azonosul a közíró olyan kirohanásaival is, mint például az alábbi gyöngyszem:

a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember.

Rovatok