Index Vakbarát Hírportál

Ma egy mentő karambolozott a Flórián téri halálkereszteződésben

2016. december 1., csütörtök 09:11

Csütörtök reggel fél kilenckor a már szokásosnak nevezhető csattanásra figyeltünk fel a Flórián téri szerkesztőségben: újabb karambol a hírhedt kereszteződésben. Ezúttal egy betegszállító ütközött egy kocsival. Pedig november végén már nemcsak hogy sárga figyelmeztető csíkokat festettek a kereszteződésben az aszfaltra, de a stopvonalat is hátrébb vitték vagy négy méterrel, hogy az autósok jobban rálássanak a rájuk vonatkozó közlekedési lámpákra.

A balesetek fő oka, hogy az Árpád hídról a kereszteződésbe érkezők látóterében két lámpasor is van. Aki egy kissé elbambul a piros lámpánál várakozva, csak azt veszi észre, hogy előtte 20 méterrel zöldre vált a lámpa, és automatikusan elindul, annak ellenére, hogy a közvetlenül fölötte levő lámpa még pirosat mutat. És kész a karambol.

Alig kér hete mutattuk be videón a Flórián téri kereszteződést, és azt, miért van, hogy szinte naponta történik baleset. 

Mi okozza a baleseteket a Flórián téri halálkereszteződésben?

A videó elkészítése után egy olvasónk ötlete alapján azt is megírtuk, hogy a probléma megoldása pofonegyszerű lenne egy sok helyen már bevett dologgal: a közlekedési lámpára szerelt zsaluval, amelyet éppen az ilyen kereszteződésekre találtak ki. Ez meghatározott szögre korlátozza a jelzőlámpa jelzésének észlelését, így arról a helyről, ahonnan egy másik lámpa jelzését kellene nézni, nem látható a jelzőlámpa fénye.

És most nézze meg a pillanatot mozgóképen, ahogy fotós kollégánk elkészítette az állóképet:

Rovatok