Index Vakbarát Hírportál

Elsőre nem adtak védőoltást egy menekült csecsemőjének Magyarországon

2016. december 5., hétfő 14:08 | aznap frissítve

Nem kaphatta meg a kötelező védőoltásokat egy féléves baba, aki Magyarországon született, és akinek a szülei menekültek, írja a Magyar Helsinki Bizottság blogja, a Helsinki Figyelő. Az injekció beadását a háziorvos azzal utasította el, hogy a gyermeknek nem volt taj-kártyája. Egy másik orvos ezután szerencsére teljesítette a kötelességét.

Pár hónapja a Magyar Helsinki Bizottság egyik, akkor még családegyesítésre váró kongói ügyfelének megszületett David nevű kisbabája. (Azóta már együtt van a család, és a kisfiú együtt élhet féltestvéreivel.) A gyermek születésekor az apa menekültügyi őrizetben volt, és még édesanyja sem rendelkezett végleges státusszal.

A hatályos magyar jogszabályok értelmében azonban ez sem lehetett volna akadálya annak, hogy David hozzáférjen az alapvető egészségügyi ellátáshoz.  Ennek a kötelességnek Magyarország többek között az életkorhoz kötött, térítésmentes védőoltásokkal tesz eleget, amelyek biztosítják a fertőző betegségek elleni védettséget. A magyar jog szerint ezekben a védőoltásokban minden gyereket részesíteni kell, függetlenül attól, hogy magyar állampolgár vagy nem, írja a blog.

Az első háziorvos rosszul értelmezte, hogy a gyermek taj-kártya nélkül nem jogosult alapvető egészségügyi ellátásra. A törvény azonban egyértelműen fogalmaz: az életkorhoz kötött védőoltásokat meg kell kapnia a menedékkérő gyerekeknek is.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint a menedékkérők addig, amíg kérelmük elbírálásra nem kerül, a Hivatal által kiállított humanitárius tartózkodási engedélyükkel igazolhatják magukat az orvosi rendelőkben, mert amíg ügyük nem zárul le, nem kapnak TAJ-kártyát. Ha a menedékkérő bemutatja a tartózkodási engedélyét, az azon található sorszám és tartózkodási hely regisztrálásával az orvosok kötelesek ellátást nyújtani.

David később néhány olyan nem kötelező védőoltást is megkapott, amelyekért fizetni kellett. Ezekből annyit kapott meg, amennyire az őt segítő jó szándékú emberek pénztárcájából futotta, olvasható a blogon.

A család egyesítéséről itt olvashat és itt láthat további képeket.   

Rovatok