Index Vakbarát Hírportál

Itt a fideszes belső utasítás facebookos kommentháborúhoz

2016. december 10., szombat 19:17 | aznap frissítve

Egy nagyon érdekes dokumentum kezdett szombaton terjedni az interneten, ami első, sőt második ránézésre is úgy néz ki, mint egy elég részletes sorvezető arra, hogy hogyan támogassák a fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György támogatói és választói őt a Facebookon a kommentjeikkel. Hogy a dokumentum hiteles, azt lapunknak Fidesz-közeli források is megerősítették, de Simonka György egyik közeli munkatársa saját, Szegedi Balázs a saját Facebook-oldalán már korábban olyan kijelentéseket tett, amelyek megerősítik: szervezett kommentálásokkal próbálják Simonkát védeni a hívei.

A Békés megyei politikus azért szorulhat támogatásra, mert költségvetési csalás ügyében nyomoz ellene a Központi Nyomozó Főügyészség. Mindez úgy derült ki a héten, hogy Bod Tamás, az Együtt Békés megyei szervezetének elnöke feljelentette Simonkát, amit az ügyészség a már elindult nyomozásra hivatkozva utasított vissza. Simonka neve még Mengyi „Voldemort” Roland ügyével kapcsolatban került elő – erről már ősz elején írtunk –, Békés megyében ugyanis ugyanaz a pályázatíró cég a Public Sector Kft. bonyolította több nagy projekt előkészítését és pályáztatását, mint Mengyi ügyeit. Simonkánál a nyáron házkutatást is tartottak, bár ezt a képviselő tagadta.

Miután a héten újra a hírekbe került a békési képviselő, úgy tűnik, valakik a segítségére akartak sietni, és a "stáb", ami nem tudni, kiket takar pontosan, egy nappal a Simonka elleni nyomozás hírének megjelenése után összeállított egy "Hírlevél - Facebook kommunikáció" nevű négyoldalas anyagot. Ezt aztán az Együtt Békés megyei 4. választókörzeti szervezetének Facebook oldalára töltötte föl a párt egyik aktivistája, onnan pedig terjed a neten.  Bod Tamás, aki szintén megosztotta a hírlevelet tartalmazó bejegyzést, az Index kérdésére azt mondta, a dokumentumot egy ismerőse küldte el neki és másoknak, aki egy zárt Facebook-csoportban látta azt. 

A dokumentumban azt javasolja a "stáb" megnevezésű szerző a címzetteknek, hogy lájkolják Simonka saját Facebook-oldalán az ügyben közölt bejegyzését és 4-8 sorban kommenteljenek is alá. Megosztás szabadon választott. A címzettek arra is kapnak paneleket, hogy mit írjanak a kommentekbe. Többek között olyanokat, hogy 

A bejegyzések stílusa lehet együtt érző a megvádolt képviselővel, dühös a rágalmak miatt, lehet bátorító, de mindenképpen arra kell kihegyezni, hogy meg kell védeni Simonka Györgyöt. Viszont, ahogy erre több helyen is felhívják a figyelmet, hogy 

mindenki a saját szavaival írja le a dolgokat, ne szó szerint vegye át a paneleket a hírlevélből!

Simonka György Facebook posztja alatt pont ilyen kommentek jelentek meg december 8-án. 

A hírlevélben nincs nyoma annak, hogy ki a feladó, a levelet "a stáb" aláírással küldték, logó, elérhetőség, minden egyéb nélkül. A kommentelők közül volt, aki vállalta is, hogy van szervezés: Bod Tamás Facebook-bejegyzése alá egy férfi, aki a  saját oldalán megosztotta Simonka György ajánlott posztját, azt kommentelte:

Kedves Tamás, csak nem gondoltad, hogy szó nélkül hagyjuk az aljas rágalmidat? Az a bajotok, hogy szervezettek vagyunk? :) Itt senki nem áll karakterek mögé bújva posztol, mint ahogy Ti teszitek. Tudom, hogy megdöbbentő, de mi vállaljuk az arcunk és még jó, hogy meg is szervezzük magunkat... 

Megkérdeztük a Fidesz sajtóosztályát, hogy tudnak-e valamit egy ilyen hírlevélről, eddig még nem kaptunk választ. 

Két nappal korábban Simonka György egyik közeli munkatársa saját Facebook-oldalán nem is csinált titkot abból, hogy szervezetten kell fellépni „Simi” támadóival szemben. Szegedi Balázs, a Békés Megyei Közgyűlés tagja, a területfejlesztési bizottság egyik alelnöke nagyjából a fenti pontoknak megfelelően azt írta:

„Én mindenkit arra buzdítok, hogy saját szavaival, érzéseivel és nyelvén írjuk le amit gondolunk. Fontos, hogy a valóságra és a lényegre világítsunk rá. Sokan tudjuk, hogy az ügy hátterében az áll, hogy Simit megpróbálják félreállítani, Gyula környéki gazdasági és politikai érdekkörök csak azért, hogy ne tudja a továbbiakban is elérni, hogy a Dél-Békésiek sikeresen szerezhessenek forrásokat a terveikhez. Ha ezek az érdekkörök támadásai sikerrel járnak Simi ellen akkor a pénz az ő ölükbe hullhat.

Szóval posztoljunk, osszunk, szóljunk hozzá. Ha valakinek mankóként, vagy csak megerősítésként szüksége lenne segítségre akkor privátba írjatok és felveszlek titeket egy tematikus kommunikációs hírlevélre.

Oda összegyűjtök néhány gondolatot és megküldöm. Privátba szívesen fogadok minden egyéb tippet, mert baromira bosszant, hogy mit meg nem engednek maguknak.”

Rovatok