Index Vakbarát Hírportál

Orbánékhoz külföldiek akartak bejutni, a hős rendőrök a terrorveszélyt elhárították

2017. január 4., szerda 22:23

Nagyjából ezzel az érveléssel utasították el Hadházy Ákos panaszát a bicskei rendőrök, akit egy német forgatócsoporttal együtt vegzáltak Felcsúton, mert a kisvasútról akartak forgatni. Az abszurd érvelésben országosan elrendelt hármas terrorkészültségre, a kiskapu kilincsének nyomkodására és eltűnt kamerafelvételekre hivatkoznak. De a furcsa vallomásokból az is kiderül, hogy a Pancho Aréna biztonsági rendszerével Orbán felcsúti házát éberen figyelik.

Még tavaly ősszel írtunk róla, hogy Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke (akkor még csak antikorrupciós szakszóvivője) különös kalandba keveredett a rendőrökkel, amikor a német RTL egyik stábját elkísérte egy felcsúti forgatásra. A felvételek készítése közben egyszer csak megjelentek a hatóság emberei, és úgy bántak a német tévésekkel és a magyar ellenzéki politikussal, mintha fizikai fenyegetést jelentenének: még a zsebeiket is kipakoltatták.

Az akciót Hadházy végig videózta, majd panaszt tett. Úgy tűnik, hiába.

Nem, nem, a videón ez nem is motozás

2015. szeptember elején az LMP-s politikus az Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti háza mellé felhúzott Pancho Arénát és a kisvasutat akarta megmutatni a tévéseknek. Azt a kisvasutat, amire azzal az ígérettel költött 2 millió eurót a kormány, hogy napi 2500-7000 utast szállít majd, miközben a valóságban pár tucat alig jön össze.

A stáb azonban váratlan akadályba ütközött. Rendőrök jelentek meg, akik az igazoltatással nem érték be, az esetről készült videók alapján még át is kutatták-tapogatták az ellenzéki politikust,

illetve a német tévéseket. Kipakoltatták a ruhájukat, benyúltak a zsebükbe, végigtapogatták őket. A rendőrségi akciót Hadházy rögzítette, majd panaszt tett az intézkedés miatt.

Hadházy most kapta kézhez az eljárásról szóló hivatalos levelet, mégpedig a panaszt elutasító határozatot.

Mielőtt részletesen bemutatnánk a hatósági érvelést, kezdjük az egyik fő állítással. A határozat szerint Hadházy a panaszában

következetesen "motozást" kifogásol (...) azonban (...) egyértelműen megállapítható, hogy nem "motozás", hanem ruházatátvizsgálás történt.

A motozás ugyanis kényszerintézkedés, amit konkrét személynél és konkrét tárgy keresésére lehet alkalmazni, és többek közt a testnyílásokat is át lehet vizsgálni. Ilyesmire a németek és Hadházy nagy szerencséjére tényleg nem került sor.

Kamerafelvétel bizonyíthatna, de nincs meg

A rendőrség ezt követően a panasz kivizsgálása során azt nézte meg, hogy az intézkedő rendőrök ruházatátvizsgálása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak. A törvény szerint ezt az eszközt a rendőrök igazoltatás során akkor vethetik be,

ha azt a személyazonosság megállapítása, a közrendet, a közbiztonságot fenyegető veszély elhárítása, bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja szükségessé teszi.

A rendőrségi határozat szerint a következők indokolták a ruházatátvizsgálást. Egyrészt Magyarország egész területére 3-as (közepes) terrorfokozat volt elrendelve, másrészt a rendőrséghez érkezett egy bejelentés, hogy négy személy megpróbált bejutni Orbán Viktor ingatlanába „oly módon, hogy a kiskapu kilincsét nyomkodták, miközben az eseményről kamerafelvételt készítettek." Csakhogy az utóbbi Hadházy szerint egyszerűen nem igaz.

A politikus az Indexnek elmondta, nem nyomogatták a kilincset és még csak a kapu közelébe sem mentek. A helyszínen intézkedő rendőrök ráadásul ezt egy szóval nem is említették nekik – csupán arra hivatkoztak, hogy fokozott ellenőrzés miatt igazoltatják őket. Az esetet megnyugtatóan tisztázhatták volna annak a biztonsági kamerának a felvételei, ami a helyszíntől kb. négy méterre, a Pancho Aréna falára volt felszerelve, és ami mindent rögzített.

Csakhogy a határozatból kiderül, a felvételek már nem voltak meg. A rendőrség a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kommunikációs osztályához fordult, de „a megjelölt időpontban rögzített felvételek már nem álltak rendelkezésre, ezért azt nem tudta a hatóság rendelkezésére bocsátani".

Az alapítványt Orbán Viktor alapította, elnöke pedig Mészáros Lőrinc.

Kilincset nyomogatni=terrorveszély

A rendőrség azonban talált öt tanút, akik egymást igazolva állították, hogy Hadházyék igenis nyomkodták a kilincset, ezért szóltak a rendőrségnek. A tanúk feltehetőleg a Pancho Aréna biztonsági személyzete, ugyanis a következő sztorit mesélték (a tanúk neveit nem közöljük):

Hadházy kérdésünkre nem akarta kimondani, hogy hamis tanúzásról lehet szó, úgy fogalmazott, „biztos valakivel összetévesztettek minket", de még vizsgálják a jogi lehetőségeket. Arra is utalt, hogy a vallomásokból egy olyan, életszerűtlen szituáció rajzolódik ki, mintha ők perceken keresztül nyomogattak volna egy kilincset, ami alatt a tanúk egymást még értesíthették is. Ráadásul a tanúk jó része arra a kamerarendszerre hivatkozik, aminek a felvételét nem adták oda a hatóságnak a vizsgálathoz.

De az LMP-s politikus szerint már eleve az is abszurd, hogy bárki bűncselekményt, sőt terrorveszélyt emleget – a kerti kiskapu kilincsének lenyomására hivatkozva. A határozatban ugyanis a következők állnak többek közt:

Gyanús, mert német

De a panasz elutasításának mégsem ez a legabszurdabb érvelése, hanem az, hogy a németek azért voltak gyanúsak a rendőröknek, mert külföldiek. 

A rendőri intézkedés jogszerűségét a fentieken kívül az is indokolta, hogy a négy fő közül három fő külföldi (német állampolgár)

– szól a határozat indoklása, ami már csak azért is érdekes, mivel a négy személy állampolgárságát a bejelentéskor, az igazoltatás előtt a rendőrök nem tudhatták, az ott derült ki. 

A panasz elutasítását Hadházy megfellebbezi.

Az ügyből azonban legalább most kiderült, hogy Orbán Viktor nem csupán úgy használhatja sajátjaként a felcsúti fociakadémiát, hogy oda olykor leugrik edzeni. Hanem a rendőrségi levél szerint a Mészáros Lőrinc vezette sportakadémia biztonsági rendszerével úgy mellékesen a miniszterelnök felcsúti házát is éberen figyelik. A hivatkozott vallomásokban különösen érdekes az a fordult, hogy „idegen személyek tartózkodnak″ Orbánék házánál – vajon a Pancho Aréna biztonsági őreinek miért dolga azt tudni, ki tartozhat a szomszédos ház udvartartásához, és ki nem?

Rovatok