Index Vakbarát Hírportál

A budavári polgármester mínusz sok millióval is bátran belevág egy óriási építkezésbe

2017. január 10., kedd 06:51

Zöld rendszámos fehér elektromos autó parkol egy hatlakásos gellérthegyi társasház kertjében egy januári hétköznap reggel. Aztán nyílik a kapu, az autó hangtalanul kitolat, és a Citadella irányába indul. A kormánynál Nagy Gábor Tamás, a vitatható budavári lakásbérlésével és -osztásával a hírekbe került I. kerületi polgármester.

Az akkor még alpolgármesterként dolgozó Nagy 1995-ben egy 800 ezer forintos, 12 év alatt visszafizetett önkormányzati munkáltatói kölcsön segítségével vette meg a Kelenhegyi úti, legfölső emeleti, 69 négyzetméteres lakást, amit a vagyonnyilatkozatában azóta is szerepeltet.

2014-ben Nagy Gábor Tamás elhatározta, hogy a lakása fölé, a ház tetejére sátortetőt épít úgy, hogy a mintegy 140 négyzetméteres tetőtér-beépítés egésze az övé lesz, ezzel az amúgy sem értéktelen – a házban nemrég egy ekkora lakás információink szerint 40 millió körüli összegért cserélt gazdát – ingatlan területét megtöbbszörözi. Az építési engedélyt benyújtotta, és meg is kapta, a másik felső szinti lakó lemondott a felette lévő tetőről.

Nagy Gábor 2014-es évközi vagyonnyilatkozata (pdf) szerint ekkor 5 millió forintnyi kincstárjegye, 300 ezer készpénze és 7,9 milliós tartozása volt. Az év végi (pdf) szerint már csak 7,6 milliós tartozás.

Vagyis üres zsebbel, sőt milliós tartozással akart belevágni egy olyan építkezésbe, amivel a lakását bővítette volna panorámás tetőtérrel a Gellérthegy tetején.

Végül több összehívott lakógyűlés után mégsem jött össze a terv, mert nem tudott megegyezni a lakókkal. Úgy tudjuk, az építkezést amúgy nem ellenző lakók kérése az volt, hogy a polgármester a tetőért cserébe tatarozza az ötvenes években épült, vízelvezetési hibákkal is küzdő házat.

Nagy Gábor azonban ehelyett információink szerint minden lakónak egymillió forintot ajánlott fel, hogy abból intézzék ők a ház tatarozását. Ezt a lakók nem fogadták el, úgyhogy végül további tárgyalási körök nélkül elhalt az ügy.

Ennek mellesleg a szomszéd házak örültek legjobban, ők ugyanis tiltakoztak és fellebbeztek az építkezés ellen, mondván, a ház a ráépítéssel majdnem öt méterrel magasabb lenne a kerületben engedélyezettnél, és elvenné a panorámájukat. Saját méréseket is végeztek, hogy ezt bizonyítsák. Az sem tetszett nekik, hogy az építési engedély – szerintük – nem tisztázza a tulajdonjogi viszonyokat, azaz hogy kié a tető.

Érdekesség, hogy ami Nagynak nem jött össze a Gellérthegyen, azt évekkel azelőtt sikerrel megcsinálta a Várban: a Dísz téren lévő, akkori feleségével közösen bérelt, felső szinti lakás feletti tetőteret építették be 2011-ben.

Az ügy nem csak azt a kérdést veti fel – sokadszorra –, hogy mennyire lehet komolyan venni a politikusi vagyonnyilatkozatokat. Az is megkérdőjelezhető, hogy 

  1. a lakásra a tulajdoni lap szerint 2008 végén a Budavári Önkormányzat jelzálogjogot rak kétmillió forint erejéig, ezt öt év múlva, 2013 végén törlik róla. Ez azt jelenti, hogy a saját önkormányzata adott kölcsön a kerületet akkor már polgármesterként irányító Nagynak, aki ezt a pénzt a vagyonnyilatkozatába beírta ugyan, de sima banki hitelként.
  2. Nagy Gábor Tamás a 2013 óta bérelt budavári lakása kapcsán kirobbant botrányban azt nyilatkozta, életvitelszerűen ott él. Az ügyben megismert információink azonban ezt egyáltalán nem támasztják alá.

Nagy Gábor megkeresésünkre annyit mondott, a magánéletével kapcsolatos kérdésekre nem kíván válaszolni.

Rovatok