Index Vakbarát Hírportál

Kiképző és felderítő repülőgépeket vett a magyar hadsereg

2017. január 13., péntek 08:45

Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek, írta a Magyar Idők. A hadsereg szolnoki helikopterbázisa két kiképző és két felderítő futárgéppel lesz gazdagabb.

A légierő Jak–52-es kisgépeinek pótlására még tavaly írt ki pályázatot a Honvédelmi Minisztérium (HM). A tenderen a cseh Zlin Aircraft lett a győztes, amely mintegy nettó 363 millió forintért (vagyis bruttó 461 millió forintért) szállítja le a repülőgépeket. 

A szerződés értelmében két típust vásároltak meg a honvédségnek. A hadsereg tavasszal két Zlin Z–242L típusú kiképző kisgéppel és két Zlin Z–143LSi típusú felderítő és futárgéppel bővítheti a repülőgép-állományát, írta a lap.

A kiképzőgépek érkezése az első fontos lépés a magyar pilótaképzés átalakításában, illetve fejlesztésében. A Z-242L típusú, kétüléses gépekkel ugyanis kezdő hajózókat oktathatnak, akik az alapok elsajátítása után átülhetnek majd azokba a sugárhajtású, közepes repülőgépekbe, amelyeket a hadrendből kivont L–39-es légi járművek helyett tervez beszerezni a honvédség. Ezt követheti a kiképzés utolsó szakasza, amikor már a Gripeneken oktatják a vadászpilóta-jelölteket.

Ezzel és a már bevált szimulátorok segítségével a tervek szerint biztonságosabban és saját erőforrásokkal is megoldható lesz a leendő vadászpilóták felkészítése. 

Rovatok