Index Vakbarát Hírportál

Nem hittek a fogyatékosnak egy igazolvány alapján, jól megbüntették

2017. január 13., péntek 11:29

Az ország legszabálykövetőbb ellenőrei dolgozhatnak a Hódmezővásárhely–Makó autóbuszjáraton. A Délmagyar.hu számolt be arról, hogy hétfőn a halmozottan sérült Szabolcsot azért büntették meg, mert csak a Magyar Államkincstár által kiállított igazolványa volt nála, a személyi nem.

A kísérőjével Maroslelére utazó Szabolcs 90 százalékos kedvezményre jogosult, mert halmozottan sérült. Mivel azonban a személyit nem tudta felmutatni, ezért az ellenőröktől kétszer 8335 forintos csekket kapott.

A férfi anyja azt mondta a lapnak, hogy utólag megkérdezte az ellenőröket, hogy miért kellett megbüntetni a fiát, miközben

csak rá kell nézni, látszik, hogy nem ő az, aki visszaél a kártyával.

Az anyának azt mondták, hogy személyi híján nem tudta igazolni, hogy jogosan veszi igénybe a kedvezményt. Az egyik ellenőr szerint ő még méltányosan járt el, mert igazság szerint be kellett volna vonnia a MÁK-kártyát. 

Bozsik Barnabás, az ellenőröket foglalkoztató Dakört Kft. operatív vezetője azt mondta a Délmagyar-hu-nak, hogy az ellenőröknek nincs arra joguk, hogy az előírtnál méltányosabban járjanak el: "minden szabálytalanság feltárása esetén intézkedniük kell, munkájukat a DAKK Zrt. üzletszabályzatában foglaltak szerint kell ellátniuk". 

Az anya ezt megérti, de eddig még soha nem kérték a fia személyijét, ezért nem is hordta eddig magánál. Az anya később a vásárhelyi buszállomáson bemutatta Szabolcs személyijét, igazolandó, hogy nem élnek vissza a kedvezménnyel. Így nem kellett kifizetni a 16 ezer forintot. A DAKK Zrt. méltányosságból csak a fiú után rótta ki az 1300 forintot, amit ilyenkor, az igazolvány bemutatásakor kell fizetni.

Rovatok